Äppelförsäljningen gick om mjölken på Åland

Äppelodlingen, som ifjol inbringade 6,7 miljoner euro, har nu för första gången passerat mjölken som den största inkomstkällan inom det åländska lantbruket.

SLC Nyland: Nya skyddsområden på privata marker kan inte godkännas i landskapsplanen

SLC Nyland framhåller att landskapsfullmäktige före godkännande av planen bör ta bort planebeteckningarna för de skyddsområden som inte har ett ikraft varande skyddsbeslut. I annat fall uppfylls inte kravet gällande egendomsskyddet och en jämlik behandling av markägarna.

SLC - Ledning1
Vattenrör orsakade skador: Sibbobonde missnöjd med ersättning

Tom Stenfors, som odlar spannmål och oljeväxter på drygt 100 hektar i Kyrkoby i Sibbo, är arg. Han har under de senaste åren varit med om att både fjärrvärme- och dricksvattenrör grävts ner på hans åker och de senaste grävningarna orsakade både skador på åkern och störd nattsömn.

SLC - Perma2
Småskalig grönsaksodling växande rörelse i Skandinavien

Jordhälsa och reducerad jordbearbetning är några nyckelbegrepp i fråga om så kallad market gardening. Det framhöll den rikssvenske grönsaksodlaren Jonas Ringqvist på ett virtuellt seminarium som arrangerades i Yrkehögskolan Novias regi.

SLC - Algrag7
Älgarna äter upp deras höstgrödor

Det kryllar av älgar i Kantlax i Nykarleby. Åtminstone på Rune och Andreas Westerholms åkrar med höstgrödor. I stort sett varje kväll och natt har mellan åtta och fjorton älgar varit och betat i deras odlingar. Nu kräver de krafttag för att minska stammen.

SLC - 5Ec846F32618B91D162D3773
Robothund håller fårskocken i schack

Artificiell intelligens och robotar kan i framtiden ta över flera arbetsuppgifter inom jordbruket. Det hävdar i alla fall företaget Boston Dynamics, som har låtit en robothund valla får i Nya Zeeland.

SLC - Budget
Budget

Slutliga nivåer för EU:s direktstöd 2019 fastställda

Regeringen har fastställt de slutliga nivåerna för direkta jordbruksstöd som helfinansieras av EU. Till direktstöden hör är grundstöd, förgröningsstöd, stöd till unga jordbrukare samt produktionskopplade bidrag för nötkreatur, får och getter samt bidrag för jordbruksgrödor för vissa specialväxter.

SLC - Juurikas
Aktuellt i sockerbetsfälten

Bekämpning av åkertistel och åkermolke är aktuellt på sockerbetsskiftena nu, påpekar Centralen för sockerbetsforskning.

Torvalds frågar EU-kommissionen om planering av åländska kustvatten

Måste den kommande åländska havsplanen behandla kustvattnet inom kommungränserna? Det frågar Europaparlamentariker Nils Torvalds (SFP/Renew) EU-kommissionen.

SLC - Tillagsbudget
Historiskt stor tilläggsbudget på 5,5 miljarder euro

På tisdagen offentliggjorde regeringen Finlands genom tiderna största tilläggsbudget på 5,5 miljarder euro. Jord- och skogsbruket har en rätt så undanskymd roll i fördelningen av budgetanslagen, men några ljusglimtar för branschen ryms där ändå med.

Halv miljon minus för ÅCA

Ålands centralandelslag ÅCA som driver både Ålandsmejeriet och bageriet Ålandsbagarn har haft ett mycket utmanande år och redovisar en förlust på nästan en halv miljon euro i sitt bokslut för 2019.