Sundqvistpriser 1 A Webben
Virkespriserna har varit höga det senaste året, mycket på grund av byggboomen under pandemin. Nu har de kommit ner men är fortfarande på en bra nivå. Jag tror fortsättningsvis på en livlig virkeshandel, säger Thomas Sundqvist, distriktschef för Metsä Groups Vasa distrikt.
Skogsbruk Marknad Tema

Virkespriserna har kommit ner
– men fortfarande på en god nivå

Under coronaviruspandemin tog byggandet fart på allvar. Efterfrågan på sågade varor sköt i höjden och det drev upp både konsument- och råvarupriser. Nu ser det ut som att konsumtionen avtar, men virkespriserna är ännu på en bra nivå.

Alla som har byggt i trä under det senaste året har kunnat konstatera att priserna stigit mycket på ett år. Även de finska skogsägarna har märkt av den ökade konsumentefterfrågan i form av stigande virkespriser.

– Medelpriserna för hela landet visar att timmerpriserna jämfört med samma period i fjol har ökat med tjugo procent, medan priserna för massaved har stigit med nästan tio procent. Så de finländska skogsägarna har definitivt åtnjutit högre priser under det senaste året, konstaterar Thomas Sundqvist, distriktschef för Metsä Groups Vasa distrikt.

Utvecklingen tog fart för ungefär ett år sedan i USA där privatkonsumenterna drog igång en sällan skådad byggboom. Den boomen spred sig under året också till Europa och Finland och det ökade behovet av virke också för Metsä Group.

– Per vecka 35 i år har det sålts femtio procent mer virke jämfört med motsvarande tid 2020. Det vill säga omkring 25 miljoner kubikmeter virke för hela landet. Det är en ordentlig ökning jämfört med fjolåret och håller ungefär samma nivå som 2018, säger Sundqvist, som hänvisar till Skogsindustrin r.f:s siffror, som täcker ungefär åttio procent av virkesaffärerna i Finland.

Många har slagit till

Efterfrågan började öka i november och december i fjol på grund av det regniga vädret under hösten.

– Fram till menförestiden var det sedan lite lugnare, men på våren tog virkeshandeln fart igen och samma sak efter semestern, konstaterar Sundqvist.

Intresset för att sälja virke har därmed varit stort bland skogsägarna.

– Det är klart att intresset för att sälja ökar när priserna är höga. Aktiviteten blir högre då och är timmerpriset högre säljs det mera förnyelseavverkningar och blir det tvärtom satsar man på att gallra och sälja massaved, förklarar han.

För några veckor sedan presenterade Danske Bank i Sverige en översikt om den globala virkesmarknaden. Ännu i maj i år var priserna för sågade varor på rekordnivåer i USA – men under sommaren har de kommit ner rejält. Och slutsatsen i översikten är att det nu har vänt på den globala virkesmarknaden – något som också syns här.

– Efter vecka 35 har medelrotpriserna sjunkit med cirka fem procent så toppen tycks vara förbi. Men det blir intressant att se hur det går framöver, säger Sundqvist.

Priserna kommer ner

I sin prognos tror inte Danske Bank att prisfallen blir dramatiska eftersom marknaden i grunden är bra och lagernivåerna är låga. Samtidigt har Kanada, som förser amerikanerna med råvara, dragit ner på sågproduktionen. Prognosen fastslår ändå ett kännbart prisfall på 25-40 procent och samtidigt konstateras att priserna har varit rekordhöga och att psykologi också inverkar.

– Vi följer nu med utvecklingen på det globala planet och vi har också sett förr att när efterfrågan avmattas sjunker också virkespriserna. Men medelvirkespriserna är fortfarande på högre nivåer än normalt i Finland, säger Sundqvist.

Det får honom att tro att det blir en fortsatt livlig virkeshandel under hösten och den kommande vintern.

– Det är alltid svårt att sia om framtiden, men jag tror att virkeshandeln kommer att vara livlig här i Österbotten under hösten. Jämför man nuvarande medelpriser så är de cirka tio procent högre just nu än vad de varit under de 5-6 senaste åren, så det är goda förutsättningar för att sälja virke nu, säger han.

Sundqvist hoppas att drivningsförhållandena blir lika bra den kommande vintern som de var i fjol då Metsä Group kunde avverka mycket vinterstämplingar. I första hand köper bolaget nu gallrings- och förnyelseavverkningar som är drivningsdugliga på barmark. När det gäller vinterskiften finns det rum för förnyelseavverkningar ännu till vinterns drivningar.

– Vi har en rätt bra rotreserv inför hösten eftersom virkeshandeln var livlig i maj och juni. Vi vet inte heller hurudan menföresperiod det blir i höst och hur vintern blir ännu. Men en minst lika bra vinter som den förra är något som vi hoppas på.

Behovet av virke ökar

Inom de kommande åren kommer behovet av virke med största sannolikhet att öka i Österbotten.

Metsä Group bygger nu en cellulosafabrik i Kemi och ett nytt sågverk i Raumo och det påverkar Vasa distriktet positivt, menar Sundqvist.

– Vi utökar vår personal som bäst just med tanke på att de nya fabrikerna kommer att öka virkesanskaffningen även här i området. Speciellt tallstockstämplingar i Sydösterbotten intresserar oss, för redan nästa sommar inleder sågen i Raumo verksamheten, säger han.

Och fortsätter:

– Fabriken i Kemi påverkar så att behovet av massaved även härifrån kommer att öka då användningen av massaved i Kemi kommer att öka mycket med upp till 4-4,5 miljoner kubikmeter per år. Men all massaved från Vasa distrikt kommer inte att köras enbart till Kemi, vi levererar också till Metsä Groups andra fabriker i till exempel Kaskö, Äänekoski och Raumo.