Väderkvarnen på Tennäs Vestergårds gårdsbacke ser ut som den alltid har stått där. I själva verket är det endast maskineriet som är riktigt gammalt.
- Alla nyheter
- Jordbruk
- Skogsbruk
- EU
- Globalt
- SLC
- Opinion
- Maskin & teknik
- Landsbygdsnäringar
- Marknad
- Livet på landet
- Veckans Tok
- Tema
- Yle


Under 1900-talets andra hälft dukade största delen av ”trähus-Finland” under, men träbyggandet upplever nu en långsam renässans. Med tanke på våra enorma skogsarealer och en tradition av byggande i trä kan det ses som besynnerligt att detta inte skett tidigare. Mycket har dock snubblat på etablerat elementbyggande och reglering. Nu försöker man dock både på myndighetsnivå och inom privatsektorn återuppliva traditionen.
Som om det inte skulle räcka med att jordbrukarna får det svårt att klara kraven, så är det surt att läsa hur grönområdesbyggandet behandlas i utkastet till förordning. Vid anläggningen av grönområden får nämligen fosfor spridas flera gånger mer än på åkern, påpekar Mikael Jern.
Förklaringen till att gödselhandeln inte är öppen beror enligt Yara på att råvaruleverantörerna inte meddelar sina priser länge på förhand, vilket gör att Yara i sin tur inte kan fastslå sina priser. Intressant är att handeln för de andra gödselmärkena som säljs i landet, Belor Agro och Cemagro, ändå är i gång, påpekar Mikael Jern.


Fullmäktigeordförande i Korsholms kommun, landsbygdsföretagaren och sakkunniga vid SLC Christoffer Ingo meddelar att han ställer sig till förfogande inför SFP:s kandidatnominering inför riksdagsvalet.

För några månader sedan började Bjarne och Tobias Mara producera egen bioenergi på gården. Biogasen ger både värme och många odlingsmässiga fördelar. På grund av höga elpriser kan också elproduktion på ekomjölkgården bli verklighet i framtiden. Läs mer i fredagens Bygg- och Energitema!
I årets tredje tilläggsbudget som landskapsregeringen presenterades i onsdags reserveras knappt 100.000 euro som stöd till djurproducenter som på grund av den torra sommaren måste köpa in foder.

De internationella priserna på livsmedel är långsamt på väg nedåt, om man får tro FN-organisationen FAO. I augusti sjönk FAO:s livsmedelsindex för den femte månaden i rad. Men prisnivån ligger fortfarande 7,9 procent högre, jämfört med augusti 2021.

Den belysta växthusodlingen är i fara på grund av de höga elpriserna. Närpes Grönsaker räknar med minst 30-50 procent minskning av volymen i vinter. Situationen är besvärlig, säger Joakim Strand, ordförande för ÖSP:s trädgårdsutskott.

Kristdemokraten David Pettersson från Pedersöre ställer upp i riksdagsvalet 2023.

De stora tyska sockerbruken har ont om naturgas, som är nödvändig för produktionen. Nu planerar sockerbruken ett samarbete för att hjälpa varandra att dela på de knappa gasreserverna.