Jordbruk

Första posten av 2022 års bidrag
för nötkreatur och mjölkkor
betalas ut fr.o.m. 15.12

Den första bidragsposten av djurbidrag var tänkt att betalas ut i början av 2023. Nu har utbetalningstidtabellen tidigarelagts, meddelar Livsmedelsverket. Torsdag 15.12 börjar Livsmedelsverket betala ut den första posten av EU:s nötdjursbidrag för år 2022.

Livsmedelsverket meddelade i juni att den första bidragsposten var tänkt att betalas ut i början av 2023 till följd av ändringar i stödsystemet för djurbidrag. Nu har utbetalningstidtabellen tidigarelagts.

I enlighet med en förordning som statsrådet 8.12 godkände betalas omkring 40 procent av maximibeloppet av stöd för hela året ut i december. Att den andel som betalas ut är mindre än under tidigare år beror på den tid under vilken stöd ackumulerats (1.4-15.9.2022) och på att tidtabellen tidigarelagts. Restbeloppet betalas ut till gårdarna i juni 2023.

Det belopp av EU:s bidrag för nötkreatur som nu betalas ut är sammanlagt cirka 19,5 miljoner euro, medan utbetalningarna av EU:s bidrag för mjölkkor uppgår till sammanlagt cirka 12,8 miljoner euro.

Jordbrukarna får betalningarna på sina konton från och med den första utbetalningsdagen, efter hand som kommunerna godkänner betalningsmaterialen.