Ledarsticket: Fortfarande kan du tycka till om klimatlagen!

Tyck till om förslaget till klimatlag uppmanar Staffan Pehrman.

SLC - Img 0525
Förädlingsföretag söker kontraktsodlare av aronia

Bärförädlingsföretaget Ab Finnish Superberries Oy vars produktionsanläggning är förlagd till Korsholm söker nu fler kontraktsodlare av de hälsosamma superbären.

SLC - A9310B90 6584 45Ba A443 8281E146A065
Snellman inleder export till Hong Kong

Snellman inleder exporten av konsumentförpackade köttprodukter till Hong Kong. Från och med den 1 oktober kan konsumenter i Hong Kong köpa Snellmans konsumentförpackade varor i 70 butiker.

SLC - Dsc04846
Bevattning av vall sparar pengar och ger utrymme för nya grödor

Med bevattning kunde de åländska mjölkbönderna spara in 361 euro per ko och år i kostnader för grovfodret och över 500 hektar vall kan frigöras för bättre växtföljd och lönsammare grödor. Det är till och med lönsamt med 8 kilometer långa stamledningar för att trygga odlingarnas vattenförsörjning.

SLC - Dsc04926
Tester med vallbevattning gav mjölkbonden Tommy nya tips

Efter sommarens framgångsrika försök med vallbevattning kommer Tommy Eriksson på Boda Mjölk i Hammarland på Åland att försöka satsa mer på proteinfoder som kan användas inom mjölkproduktionen.

SLC - Img 20190515 083321
SLC och MTK uppvaktar regeringen inför budgetrian

Nästa veckas torsdag den 2 september har MTK och SLC bjudit in statsministern och regeringens övriga ministrar till ett medialt tillfälle för att föra fram organisationernas vädjan om jord- och skogsbrukets klimatåtgärder och vilka nödvändiga sporrande åtgärder som näringen vill se budgetsatsningar för.

SLC - Lpx 108530
Schweiziskt foderprogram reducerar kornas metanutsläpp

Produktionen och utsläppen av metan från kornas magar kan kännbart reduceras med klimatskonande djurfoder. Det visar två pilotstudier i Nederländerna och USA.

SLC - Emma Ryding
Höga åländska mullhalter bra betyg för jordbrukare

Mullhalterna i den åländska åkermarken är höga och läget verkar vara stabilt.

Felaktigt växtskyddsmedel förstörde franska sockerbetor

Omkring 5.000 hektar sockerbetor måste förstöras i Frankrike på grund av ett fel vid framställningen av ett växtskyddsmedel. Enligt jordbruksministeriet drabbas 273 betodlare, som nu måste förstöra sina odlingar på sammanlagt 5.000 hektar.

Guide till hållbar livsmedelsupphandling finns nu på svenska

Jord- och skogsbruksministeriet uppdaterade i slutet av 2020 kriterierna för ansvarsfull offentlig livsmedelsupphandling. Den uppdaterade guiden finns nu på svenska. Båda språkversionerna kan laddas ner på Motivas webbplats.

SLC - Img 20210819 122316
De nordiska bönderna möttes digitalt

Nordens Bondeorganisationers Centralråd höll digitalt presidiemöte förra veckan. Nästa år träffas de nordiska bönderna i Södra Österbotten och Österbotten.

SLC - 20210819 171352
Havsörn rev får på Åland

En havsörn rev förra veckan ett får hos Agneta och Folke Sviberg i Lemland på södra Åland.