Aggg8
Enligt de nya EU-reglerna får hönsägg säljas från värpningsdagen fram till dag 28. Hittills har försäljningen begränsats till dag 21 efter värpning. ARKIVFOTO
Jordbruk Marknad

EU förlänger försäljningstid
för hönsägg i handeln

Från och med den 8 december tillåter EU:s handelsnormer en förlängd försäljningstid för hönsägg. Enligt de nya reglerna får hönsägg säljas från värpningsdagen fram till dag 28. Hittills har försäljningen begränsats till dag 21 efter värpning.

De nya reglerna tillåter därmed att försäljningstiden förlängs med en hel vecka. Förändringen ska framför allt bidra till att minska matsvinnet i butikerna. Äggen måste inte längre kasseras sju dagar före det nya bäst före-datumet.

Enligt den svenska branschorganisationen Svenska Ägg håller sig färska ägg betydligt längre än EU-normerna har tillåtit. Normerna har skapats utifrån förhållanden som främst gäller i södra och mellersta Europa. Den förkortade uppbevaringstiden har motiverats med risken för salmonella, som kan förekomma i länder där äggen förvaras i skafferiet.

I de nordiska länderna förvaras ägg vanligen i kylskåp. Dessutom är ägg i Norden normalt fria från salmonella på grund av strikt övervakning. Därför har Svenska Ägg lobbat för en förlängd hållbarhetsgräns för ägg i EU.

Svenska Ägg välkomnar förändringen, då de nya reglerna bidrar till att minska matsvinnet längs livsmedelskedjan.

Den ideala lagringstemperaturen är +14 grader. Ägg kan emellertid förvaras både i kylskåp och i rumstemperatur. Det viktigaste är att temperaturen hålls konstant under lagringen.

Temperaturfluktuationer skapar fukt på äggets yta, vilket kan leda till för tidig förstörelse. Om skalet går sönder eller blir blött börjar ägget förfaras. Det är viktigt att skalet förblir intakt.