Jordbruk

EU bekostar åländskt vassprojekt

Ålands landskapsregeringen har från Europeiska jordbruksfonden för landsbygdsutveckling förmedlat 99.740,00 euro för ett projekt om hur man kan utnyttja vass som foder och för markförbättring.

Målsättningen är att ta fram ny kunskap om hur man kan utnyttja vass i samband med miljöförbättrande åtgärder där näringsämnen återanvänds för tillverkning av nya produkter.

Jordbruksbyråns chef Sölve Högman som beviljat pengarna motiverar beslutet med att projektet strävar till ökad konkurrenskraft och kan gynna hela det åländska livsmedelsklustret. Investeringen anses även bra för miljön.

Pengarna ges till entreprenören och odlaren Mats Häggblom på Germundö gård i Saltvik. Han odlar och förmedlar ekologisk spannmål på Åland och arbetar också som entreprenör med bland annat spridning av kalk.

Häggblom påpekar att projektet involverar flera olika personer och samordnas av Patricia Wiklund från konsultföretaget Invire. Hon höll i trådarna också när Ålands Producentförbund tog fram Ålands hållbara livsmedelsstrategi.

Vassprojektet som pågår till slutet av november 2025 får ett startförskott på 20 procent av kostnaderna. Resten av pengarna betalas fortlöpande i samband med ”uppnådda milstolpar”.

All information i samband med projektet måste framhålla EU-fondens finansiering och på alla maskiner som används måste det finnas skyltning om detta.