Även om Yara inte har sin gödselhandel öppen så är det inte stopp på gödselmarknaden i Finland. Flera mindre aktörer har sin handel i gång, visserligen med olika variationer i det normala sortimentet.
- Alla nyheter
- Jordbruk
- Skogsbruk
- EU
- Globalt
- SLC
- Opinion
- Maskin & teknik
- Landsbygdsnäringar
- Marknad
- Livet på landet
- Veckans Tok
- Tema
- Yle


En del knölar har ruttnat bort på grund av stora regnmängder. Men potatisskörden ser ändå ut att bli någorlunda normal i Österbotten. Situationen är utmanande men ännu finns det hopp, säger Jan-Erik Back, potatisrådgivare vid ProAgria Lantbrukssällskapet. En av de som i mitten av den här veckan kommit halvvägs med upptagningen är potatis- och morotsodlaren Peter Sjöblom i Tjöck.
Odlarna kan skicka höstanmälan om miljöersättning i e-tjänsten Vipu fram till torsdagen den 27 oktober, meddelar Livsmedelsverket.
Det tyska jordbruksministeriet vill kompensera bondgårdar som lider av höga energikostnader, störda leveranskedjor och övriga negativa konsekvenser av kriget i Ukraina. Omkring 42.000 gårdar får dela på 135 miljoner euro.

De allvarliga konsekvenserna av klimatförändringen och nya lagförslag från EU gör livet svårt för Europas bönder. Producenterna kämpar med torka, stigande energikostnader, skärpta EU-regler och politiska kriser.
EU-parlamentet vill inte längre klassificera trävirke från skogen som förnybar energi enligt EU-direktivet. EU-parlamentets position om förnybar energi är obegriplig, kommenterar SLC:s ordförande Mats Nylund.
Europaparlamentet röstade på onsdagen om reviderandet av direktivet om förnybar energi. Kompromissen som Nils Torvalds (SFP/Renew Europe) varit med om att förhandla fram som miljöutskottets huvudförhandlare, godkändes med bred marginal då det slutligen var 418 europaparlamentariker som röstade för och 109 emot. 111 röstade blankt. Torvalds är nöjd över det breda stödet i onsdagens omröstning.

Stigande priser på energi och livsmedel är en källa till växande oro hos den danska landsbygdsbefolkningen. Stadsbor är inte lika skeptiska, framgår det av en undersökning bland danskarnas attityder till framtiden.
Under detta år har Arla i Finland höjt producentpriset på mjölk sju gånger, trots att inflationen drabbar även bolagets verksamhet. Totalt är höjningarna 40 procent.
EU-parlamentet antog på tisdagen ett betänkande om EU:s nya skogsstrategi för 2030. Parlamentarikerna eftertraktar en modell på nationell, regional och lokal bas i samarbete med skogsägarna. Medlemsländernas behåller behörigheten i skogsfrågor.

Den europeiska kontinenten har denna sommar lidit svårt av hetta och torka. Frankrike, Tyskland och Spanien har ställts inför stora svårigheter. Värst drabbas boskapsgårdarna, som lider brist på foder. I Frankrike klassas torkan som en naturkatastrof.
Utvärderingsgruppen är tillsatt av regeringen och har som mål att undersöka olika sätt att trygga jordbrukets verksamhetsförutsättningar och matproduktionen i Finland i en föränderlig verksamhetsmiljö, meddelar Jord- och skogsbruksministeriet.