SLC - 27677282259 D2E2Ce159A O
Hot, brott och kritik får svenska bönder att må dåligt

Oron för att drabbas av kritik, kriminalitet och en belastande byråkrati försämrar livskvaliteten för lantbrukare visar en ny svensk studie som finansierats av Stiftelsen Lantbruksforskning.

SLC - Hampatroskning 4 A
Ökad odling av hampa utvecklas i tre olika projekt

Jord- och skogsbruksministeriet vill främja odlingen av hampa i Finland som en del av åtgärdsprogrammet Fånga kolet.

SLC - Recaug21 1
Låt säsongvarorna sätta smak

SLC - Stidpendieutdelning 2021
Österbottens agrologklubb delade ut stipendium

Varje år delar Österbottens agrologklubb ut ett stipendium till en nyutexaminerad österbottniska agrolog. Denna gång tillföll stipendiet Mattis Nysand från Sundom.

SLC - Img 1075
Ofullständig finansiering bromsar biogasprojekt i Pedersöre

Bolaget PK Biogas planerar att att bygga en stor biogasanläggning i Kållby, Pedersöre. Det handlar i praktiken om ett flergrenat hybrid- och demoprojekt med både stark lokal förankring och nytänkande som klara ledstjärnor. Men finansieringen är ännu inte säkrad.

SLC - Majs1
Lovande resultat med rötrester från Stormossen

Kan rötrester från biogasproduktion fungera som gödsel? Det testas som bäst i en majsodling vid Optima Lannäslund i Jakobstad. Enligt försöken är resultaten lovande.

Insändaren: Märklig klimatdebatt

Henrik Andberg frågar sig hur undervisningen i biologi och speciellt då avsnittet kolets kretslopp har kunnat gå vissa politiker och andra tyckare spårlöst förbi.

SLC - Img 0987
Greppa Vattnet vill aktivera dikningssammanslutningar i Österbotten

Det tvååriga projektet Greppa Vattnet i Österbotten i ProAgria Lantbrukssällskapets regi har kommit igång på allvar sedan i våras. Att öka tillgången på information för skötsel av dikningssammanslutningar och sprida information för genomförande av torrläggningsprojekt är några av de centrala målen.

SLC - 3Vall12
Arbetet med sista vallskörden har inletts i Österbotten

Arbetet med den tredje vallskörden är i startgroparna i Österbotten. Familjen Ahlvik i Ytteresse tog den sista skörden redan i början av veckan och totalt ser det ut som att årets ensilageskörd blir god. Vi får vara nöjda, säger Jeremias Ahlvik.

SLC - Agrarbiotope Dm
Småskaliga jordbruk är bäst för natur och miljö

Skillnaden mellan ekologiskt och konventionellt jordbruk spelar ingen större roll för artmångfalden. Avgörande är gårdens storlek. Småskaliga jordbruk är bäst för natur och miljö, oberoende av inriktning. Det hävdar tyska forskare.

Ledaren: Ölbryggare och andra skitsnackare

Hur liten inverkan maltkornspriset i själva verket har på slutprodukten indikerar säkert också det att man inte en enda gång under de senaste decennierna har talat om att sänka ölpriset, när utbudet på maltkorn varit högt och producentpriserna därmed låga, påpekar Staffan Pehrman.

SLC - At Skogen
Åt skogen