Drivningslaget 2 Webben
Det avverkas för fullt i de österbottniska skogarna i dessa tider. Ökad efterfrågan på massaved och timmer har lett till ett uppsving inom skogsbranschen.
Tema

Bra drivningsläge och uppsving
i österbottniska skogsbranschen

Det finns behov av att köpa in fler vinterskiften, säger Daniel Bäck vid Metsä Groups Vasa-distrikt.

Det avverkas och arbetas för fullt i skogsområden runt om i Österbotten för närvarande. Mellan Korsholm och Sideby är 8-10 drivningskedjor i gång sedan hösten. De aktuella snöfattiga väderförhållandena med några minusgrader är en extra positiv faktor i sammanhanget.

– Det är full fart just nu och drivningsläget är bra. Det har varit minusgrader i flera veckor och det har underlättat mycket. Det har varit intensivt under hela hösten och det lär fortsätta på samma sätt under de kommande vintermånaderna.

Så kommenterar och sammanfattar Daniel Bäck, operativ expert på drivning vid Metsä Groups Vasa-distrikt, avverkningsläget i det egna området som sträcker sig från Kyro älv i norr till Sideby i söder.

– Vi planerar att kunna utöka avverkningskapaciteten i vinter. Många vinterskiften höggs bort förra vintern. Det är ännu möjligt att köpa in skiften för den här vinterns drivning, förutsatt att vi har en normal vinter framför oss.

– Nu får vi hoppas på en fortsatt bra vinter. Vädret kan alltid vara nyckfullt i den här branschen. Om det kommer mera snö kan det ha en isolerande effekt. Hittills har framkomligheten varit bra i terrängen och vägarna är frusna och skarpa.

Större efterfrågan på massaved

Överlag är flytet fint på alla fronter i skogsvärlden som bäst. Exempelvis finns det gott om pågående gallringsprojekt inom distriktet, framhåller Bäck.

– Det gäller samtidigt att kunna bygga upp ett tillräckligt virkeslager med tanke på etableringen av den nya biomassafabriken i Kemi nästa år. I det här skedet riktas österbottniska massavedstransporter bland annat till fabrikerna i Kaskö, Raumo och Äänekoski, säger Bäck.

Det finns ett större behov av massaved för tillfället, framhåller Thomas Sundqvist, distriktschef för Metsä Group i Vasa.

– En huvudorsak till detta är att importen av massaved från Ryssland har upphört. Det är förstås någonting positivt för skogsägare, eftersom det bortfallet ersätts med inhemskt virke, säger Sundqvist.

– Vi köper också aktivt upp leveransvirke och speciellt björkmassaved. På rotsidan finns det fortfarande utrymme för förnyelseavverkningar och gallringar i vinterns drivningsplan, förutsatt att vi får en normal vinter. För sommarens avverkningsbehov köper vi såväl menföresstämplingar som sommarstämplingar.

– Marknaden karaktäriseras också av stigande priser på både rotvirke och leveransvirke under hösten. Så det är goda tider för att sälja virke, tillägger Sundqvist.

Drivningslaget 1 Webben
Drivningsläget är bra i Österbotten. En intensiv höst ligger bakom och förväntningarna inför vintersäsongen är höga. Det finns behov av att köpa in fler skiften, säger Daniel Bäck, operativ expert på drivning vid Metsä Groups Vasa-distrikt.

Gott om avverkningsarbete och ingen brist på skogmaskinsförare

Tillgången på skogsmaskinentreprenörer är skaplig i landskapet. I ett granskogsskifte i Helsingby är Mikael Bergfors från skogsmaskinsföretaget Bröderna Bergfors från Västerhankmo i full gång med avverkningen när LF kommer förbi en grå och ljusfattig tisdagseftermiddag i slutet av november.

– Jag satte i gång igår och räknar med att det tillbringa den här arbetsveckan i det här skiftet. Jag gör nio timmar långa pass dagligen. Eftersom maskinens lampor är mycket effektiva går det bra att arbeta i mörker också.

Bergfors berättar att det i år har varit fullt upp hela tiden för deras del.

– Vi har huggit oavbrutet, säger han kort och gott apropå den aktuella efterfrågan på det egna företagets avverkningstjänster.

– Det nuvarande vädret med några köldgrader är idealiskt. Gärna kunde det vara ännu kallare, ner till 15 minusgrader. Ifall naturen skulle bli mera snötäckt uppstår ofta problem med sikten, säger Bergfors som själv har arbetat med skogsentreprenader sedan 1985.

– För ett par veckor sedan var det mycket regnigt. Då var jag tvungen att sluta arbeta på gallringsytor och istället övergå till kalytor, tillägger han i samma veva.

Bröderna Bergfors drivs av Peter och Mikael Bergfors och verksamhetsområdet sträcker sig från Korsholm ner till Pörtomtrakten. I maskinparken finns idag sju skogsmaskiner varav fyra skördare och tre skotare.

– Företaget har 12-13 anställda för närvarande. Tillgången på skogsmaskinförare är bra och förarnas medelålder är låg. Alla våra anställda har gått skogsmaskinförarutbildningen på Yrkesakademin i Österbotten. Vi brukar också ha praktikanter från den linjen, säger Mikael Bergfors.

Miljöerna vid avverkningsplatser kan vara riskfyllda. Stora maskiner dundrar på i terrängen och hanterar och lyfter tunga stockar. Metsä Group tar därför säkerhetstänkandet på allvar.

– Exempelvis går vi in för att besökande skogsägare ska bära västar och hjälmar. Man ska också ringa skogsmaskinföraren när man närmar sig maskinen. Några olyckor har dessbättre inte inträffat på sistone, även om enstaka skrämmande situationer har förekommit någon gång, säger Daniel Bäck.