Snip2
Olagligt hästkött har igen påträffats i EU. Europol har börjat nysta upp ett vidsträckt nätverk. FOTO: Europol
Jordbruk EU

Olagligt hästkött har igen
dykt upp i flera EU-länder

Ett kriminellt nätverk för försäljning och distribution av otjänligt hästkött har avslöjats i Spanien. Polismyndigheten Europol och det spanska civilgardet arresterade nyligen en liga som sålde köttet i Spanien, Belgien, Tyskland och Italien.

Handeln med hästkött har kämpat mot ett tvivelaktigt rykte sedan den stora europeiska skandalen med hästkött som avslöjades för nästan tio år sedan. Enligt polisens utredningar härstammade hästköttet från Rumänien.

Nu är det tydligen dags igen. Enligt Europol har utredarna nystat upp ett vidsträckt kriminellt nätverk. Förövarna har lyckats förfalska certifikaten för överföring och identifiering av djuren.

Personerna i det avslöjade nätverket skaffade odugliga hästar gratis eller till låga priser på 100 euro per djur. På grund av olika faktorer var hästarna inte godkända för livsmedelsproduktion. Detta maximerade projektets lönsamhet.

Utrangerade och sjuka hästar

Då nätverket hade lyckats förvärva ett tillräckligt stort antal hästar, startades en komplett anläggning för distribution av produktionen. Då polisen slog till mot anläggningen, påträffades 80 hästar som led av sjukdomar eller bar spår av misshandel.

Enligt rapporten utgjorde de misskötta djuren en stor risk för spridning av zoonotiska sjukdomar som kan överföras till människor. Hästarna led under de bristfälliga förhållandena med miserabel skötsel.

Enligt Europol saknade djuren tillgång till mat och matten och utsattes för ständiga stressituationer under transporter. För förövarna var verksamheten lönsam. Varje olaglig transport genererade en vinst på 35.000 euro.

Aktionen har enligt polisens utredningar genererat inkomster till ett sammanlagt värde av 1,5 miljoner euro. Parallellt har det kriminella nätverket i allvarlig utsträckning riskerat konsumenternas hälsa.

De spanska myndigheterna har häktat 35 personer som direkt har varit kopplade till bedrägerierna. Den belgiska polisen har häktat ytterligare sex personer. Polisen har också kopplat sex företag till den olagliga handeln.

Skandal efter skandal

Den föregående, europeiska skandalen med hästkött rullades upp 2013 efter att odeklarerat hästkött hade påträffats i Storbritannien och Irland. Under de påföljande veckorna utvidgades skandalen dag för dag.

I stora delar av Europa påträffades DNA från häst plötsligt i köttet hos hamburgare, lasagne, tortellini och kalops utan att att det framgick i varudeklarationen. Detta resulterade i att stora mängder färdigmat måste dras bort från marknaden.

Enligt utredningen hade hästköttet inhandlats i Belgien och Rumänien, men såldes i Nederländerna som franskt nötkött. Etiketterna byttes ut innan köttet såldes till Spanghero, vars chefer förnekar varje inblandning i skandalen.

Totalt distribuerades åtminstone 750 ton hästkött på detta sätt under åren 2012 och 2013. Produkter som innehöll hästkött dök sedan upp i flera EU-länder. Skandalen chockade många konsumenter, fastän hästköttet i sig inte utgjorde någon fara för hälsan.

Sex år efter skandalen dömde en domstol i Paris fyra ansvariga personer till fängelsestraff. En holländsk affärsman som hade organiserat bedrägeriet dömdes till två års fängelse. Chefen för ett charkuteriföretag dömdes till sex månaders fängelse.