Skogsbruk Opinion Tema

Kommentaren:
Uppsving för träbyggande

Träbyggande är en satsning som stöder övergången till ett kolneutralt samhälle, skapar trivsamma och hälsosamma byggnader, förstärker regionala ekonomier samt möjliggör tillverkning av hållbara produkter och tjänster för export.

För några veckor sedan fick träbyggande en boost när Finland för första gången fick officiella mål för att öka träbyggandet inom den offentliga sektorn. Målsättningar uppställdes för olika byggnadstyper: undervisningsbyggnader, byggnader inom vårdbranschen, samlingsbyggnader och flervåningsbostadshus. År 2025 ska träbyggandets marknadsandel utgöra 45 procent av nya offentliga byggnader – ett ambitiöst mål.

Också på internationella fronten fick träbyggandet positiv uppmärksamhet när ordföranden i Europeiska kommissionen, Ursula von der Leyen, i sitt tal  betonade träbyggande som ett steg mot hållbarare byggande.

Nu vet vi att trä duger som byggnadsmaterial inte bara till stugor och egnahemshus, utan även är ett klimatvänligt och modernt alternativ till allt slags byggande. Under de senaste åren har vi fått se konststycken, som till exempel Lighthouse i Joensuu och Wood City på Busholmen i Helsingfors. Stora Ensos nya huvudkontor ska också byggas av trä.

Vi har byggt med betong och stål i tiotals år och byggandets värdekedja har slipats enligt detta. Så småningom börjar också träet få en chans att visa sin förmåga.

Orsaker till förändringen har bland annat varit att attityden mot träbyggande blivit positivare, kunskapen har ökat och att brandföreskrifterna har rationaliserats. Trä är ett intressant material för arkitekter och de som bor i trähöghus trivs.

Oavsett framstegen finns det ännu utvecklingsmål i olika led av värdekedjan, särskilt för tunga konstruktioner. Fastän större aktörer har kommit med i flervåningsbyggandet, låter grynderverksamheten i större skala ännu vänta på sig.

Träbyggandet beaktas dessutom i olika kommande landskapliga strategier – till exempel i skogsprogrammen och i klimatfärdplaner. En ny guide om träbyggande för kommunala beslutsfattare och planläggare har också gjorts.

Vad som till slut görs bestäms av den som har mest makt. Vem är det då som har makten? Planläggaren, byggherren och byggaren utgör ofta topp tre. Fastän byggherren är kunden, står byggaren för kostnaderna, vilket avgör mycket.

Träbyggande kan vara minst lika kostnadseffektivt som betongbyggande – men det kräver att planläggningen inte enbart planerar utifrån betongbyggandets tankemodell. I större projekt är det industriellt elementbyggande som är grunden för effektivt träbyggande.

Nu när träbyggandet äntligen börjar få i en lite större växel har det inte gått utländska aktörer obemärkt förbi: träprodukter och kunskap importeras alltmer till Finland. Från Sverige har stora aktörer landat i Finland, såsom jätten IKEA som börjat bygga trähöghus i Finland i samarbete med Skanska och Europas ledande industriella träbyggare Lindbäcks.

Också söder om Finska viken har vår granne Estland under de senaste åren utmärkt sig inom mekanisk skogsindustri och tagit en del av det som vi gjorde tidigare för att nu exportera det till oss. Under första halvan av året knep Tyskland Finlands plats som världens fjärde största exportör av barrträsågvara.

För skogsägaren är ökat träbyggande en bra sak – efterfrågan på stock ökar och man kan vara nöjd med att skogens kolförråd bara har bytt plats. Alltså så länge som inhemskt virke används. Från klimatets synvinkel är inhemskt råmaterial en fördel för att kunna minska utsläppen från logistiken och försäkra att virket har producerats på ett hållbart sätt.

Trots allt borde tunnelseende undvikas eftersom det sällan leder till det bästa slutresultatet. Det betyder att trä används där vart dess potential är bra och att också till exempel hybridbyggande beaktas.

I alla fall lönar det sig att spela bra med de kort man har fått. I spelet om träprodukter har vi blivit en av de bästa i världen, och modernt träbyggande är en naturlig fortsättning till detta. Därför borde vi försäkra oss om att vi håller oss i utvecklingens framkant. 

Statens målsättning för ökat träbyggande är en mycket bra spelöppning. Vi ska hoppas att resten av aktörerna ser skogen för alla träden och tar vara på chansen.

Viktor Harvio
skogsombudsman, SLC