Ledaren: Viktigare rösta än på länge

Förhandsröstningen i EU-valet pågår ännu till och med tisdag (på några röstningsställen avslutas förhandsröstningen tidigare) och på söndag om en dryg vecka är det dags att rösta. Det finns en hel del som tyder på att det EU-val vi står inför är viktigare än på länge ur jordbrukets och landsbygdens synvinkel. Det nuvarande parlamentet har motsatt sig EU-kommissionens föreslagna nedskärningar av stöden i den kommande programperioden för den gemensamma jordbrukspolitiken CAP. Det gäller både de direkta stöden från EU och de stöd som kommer via landsbygdsutvecklingsprogrammet. De senare är av yttersta vikt för Finland, det är via landsbygdsutvecklingsprogrammet, den andra pelaren, som vi bland annat får LFA-ersättning, miljöersättning, ersättning för djurvälfärd och ersättning för ekoproduktion med mera.

Kommentaren: Dödsbon under tryck från flera håll

Olika förslag har under årens lopp lagts fram hur man kunde förenkla beslutsfattandet inom dödsbon. Ett av dessa går ut på att en enkel majoritet skulle räcka för att besluta om skogsskötsel och löpande ärenden. Lagstiftningsmaskineriet mal emellertid långsamt är det är inte säkert att man någonsin kommer till skott med förändringarna, konstaterar Mårten Lövdahl, näringslivschef på Finlands skogscentral.

SLC - Vindskyddlogo
Från mitt vindskydd: Skogsvård för ekonomi och klimat

Skogsbruket har varit mycket framme i media senaste tiden, ibland den stora boven, ibland som räddaren i nöden. Debatten har nästan fått sekteristiska drag!

Ledaren: Aska från skogen är inte radioaktiv

Det känns ibland ganska outgrundligt hur vi i Finland ska ha så svårt att uppnå samförstånd om användandet av resurserna från våra skogar. Vi drar till och med åt olika håll utanför landets gränser, inte minst i Bryssel. Trots att vi från skogsägarhåll ständigt försöker framhålla att vi inte kommer att avverka mer än vad skogens tillväxt ger rum för och därmed tryggar skogen som kolsänka, fortsätter skällorna: Vi ska avverka ännu mindre, vi ska låta träden bli äldre och sedan när de har blivit äldre, är de gammal skog som ska skyddas.

Ledaren: Knäckfrågor i regeringsbildandet

I tisdags skulle de politiska partierna svara på regeringssonderaren Antti Rinnes frågor. Sedan valkampanjen och valet har Antti Rinnes linje de facto blivit allt mer pragmatisk. I ett tidigare sammanhang antydde han att han ville undvika småpartierna i en kommande regering. Nyligen ansåg han efter de första inofficiella överläggningarna med partiernas representanter att småpartierna borde höras i de ekonomiska frågorna.

Ledaren: Krångliga villkor leder till oanvända krispengar

Ålands lagting har beviljat 465.000 euro i arealstöd till åländska jordbrukare som drabbades extremt svårt av förra sommarens torka. Nu har 138 odlare sökt detta krisstöd. Den summa som kan betalas ut till odlarna stannar då på drygt 340.000 euro enligt de kriterier som slogs fast när landskapsregeringen anmälde krisstödet till EU. Därmed kommer alltså cirka 120.000 euro av det stöd som politikerna beviljade att gå odlarnas näsa förbi.

Ledarsticket: Regeringsmedverkan behövs för landsbygden

Riksdagsvalet är över och fastän Niclas Sjöskog inte blev invald kan man väl påstå att resultatet blev lyckat för den finlandssvenska landsbygden. Riksdagen hyser nu tre SLC-medlemmar, valda för Svenska folkpartiet. Det torde åtminstone räcka för att kunna få säte i de viktigaste utskotten för landsbygden.

SLC - Mg 7744
Mats Nylund tror på möjligheten att föra landsbygdspolitik i ny regering

Det blir inga lätta regeringsförhandlingar tror SLC:s ordförande Mats Nylund. Det blir troligtvis ändå socialdemokraterna som bildar regering, och det ska nog gå att samarbeta med den kommande regeringen om viktiga landsbygdsfrågor. Enligt Mats Nylund vore det viktigt att SFP medverkar i regeringen. – Men vi måste få den överdimensionerade klimatdebatten tillbaka på en vettig nivå, säger han.

Kommentaren: Varför sluta konsumera inhemsk mat?

Som så ofta förr pekar WWF åter på matproduktionen som en av de tre stora orsakerna till vår överkonsumtion tillsammans med trafik och energi. På producenthåll har vi alltid haft svårt med den ekvationen. Hur kan det vara negativt att producera mat, så länge människor svälter? frågar sig chefredaktör Micke Godtfredsen i en kommentar.

Ledaren: En ny chans att avblåsa hela brexit

I skrivande stund har det brittiska parlamentet inte ännu kommit överens om ett förslag till avtal om Storbritanniens utträde ur unionen, brexit. Tidigare var villkoret att landet i så fall skulle lämna unionen utan avtal senast natten mellan fredag och lördag. På Europeiska rådets möte onsdag kväll fick Storbritannien dock tilläggstid till den sista oktober för ett utträde. Utträdet kan dock förverkligas tidigare, om det finns ett avtal. Avtalet innebär också att Storbritannien kan avblåsa brexit.

Ledarsticket: Rösta om du inte gjort det!

Oavsett vem som bildar regering efter valet på söndag måste någon ta på sig ansvaret att föra landsbygdens talan i regeringen. Eftersom centern med en viss sannolikhet är oppositionsparti efter valet, kan den lotten i så fall tillfalla SFP som har en lång landsbygdstradition.

ÖSP: Finländsk mat är klimatsmart!

Hur skall de finländska konsumenterna äta för att vara klimatsmarta? Svaret är enkelt; ät mat producerad i Finland! påpekar ÖSP:s vårmöte i ett uttalande.