Opinion

Skogsvinter eller inte?

Hurdan skogsvinter ska det bli i år? Får vi en likadan vinter i kusttrakterna som i fjol, med värmegrader och ofrusen mark vintern igenom eller blir det en rejäl vinter med frusen mark och mycket snö? Det börjar vid det här laget finnas en hel del stämplingar som väntar på gott drivningsföre.

Priserna på såväl rundvirke som massaved är aningen högre nu än de var i början av 2020, men vi är ännu en bra bit ifrån rekordnivåerna under 2018. Samtidigt har ändå den försiktiga förhöjning av priserna som skett under det här året varit jämn och tydlig i sin riktning. En del branschröster har den här hösten klagat på virkesbrist. Till dem kan man bara säga att det finns en mycket enkel lösning på det och det är högre priser. Men man kan också fråga sig om det verkligen varit brist på virke nu i höst.

Samtidigt vet alla inom branschen att trots att sommaravverkningar blir allt vanligare, i och med att skogsmaskinernas framkomlighet blir bättre, så är vintern fortfarande en mycket betydelsefull säsong för det finländska skogsbruket. En del stämplingar går på grund av terrängen enbart att utföra då marken är frusen, i varje på ett sådant sätt som är ekonomiskt rationellt. Vi ser fram emot en god skogsvinter!