Ledarsticket: Klomifen används inte i vår äggproduktion

Det är förbjudet att använda klomifen på produktionsdjur i hela EU för att främja deras växt eller produktionsförmåga. Det går någorlunda enkelt att få reda på hos Livsmedelsverket. Och inte nog med det, ämnet är inte heller tillåtet inom husdjursproduktionen i Förenade Kungariket, ej heller i USA, påpekar Micke Godtfredsen.

Ledaren: Keskos Ari Akseli är ute i ogjort väder

Ari Akseli, direktör för Keskos dagligvaruhandel, menar att producentpriserna stigit märkbart mera än produktionsinsatserna. Så är det kanske för vissa sektorer under en viss tidsperiod, men det betyder inte att lantbrukets lönsamhet skulle vara bra för det, påpekar Staffan Pehrman.

Ledarsticket: Haavisto och Stubb bytte plats i täten – tempot ökar i presidentvalkampanjen

Om en andra omgång gick av stapeln just nu skulle Alexander Stubb få 55 procent av rösterna mot Pekka Haavisto med 45 procent. Om Pekka Haavisto ska ha en chans över Stubb måste han få grepp om de borgerliga väljarna utan att förlora vänsterväljare, konstaterar Staffan Pehrman.

Ledaren: Att lova guld och grönt stål – går energisektorn mot en bubbla?

Det finns väl knappast någon som inte stöder storinvesteringar och renare energi, men frågan är hur grov snedvridningen på marknaden de facto är? Då myndigheter både på nationell och EU-nivå lockar med stöd och lån till miljardbelopp skapas onekligen en artificiell efterfråga, konstaterar Nicolas von Kraemer.

Ledaren: Kan vi faktiskt lita på siffrorna över skogarnas kolbindning?

Beräkningsmodeller och inventeringssätt förändras. Det är som sagt högst naturligt i och med att beräkning av kolbindning är förhållandevis nytt. Det betyder ändå samtidigt att det fortfarande inte finns full säkerhet i siffrorna, konstaterar Staffan Pehrman.

Ledarsticket: Nylands brigad måste ta säkerhetsaspekterna på allvar!

I det kortare perspektivet får ett bristande förtroende ungdomar som ska göra värnplikten att överväga andra tjänstgöringsplatser än Nylands brigad. I det längre perspektivet får det ungdomar att överväga andra alternativ än den allmänna värnplikten, påpekar Staffan Pehrman.

SLC - Tomasl2
Kommentaren: Ska vi faktiskt acceptera stödutbetalningstidtabellen?

Finlands CAP-plan för 2023-2027 upprättades med (alltför) stor hänsyn till livsmedelsverkets åsikter om förenkling av stödsystemet och underlättande av övervakningen, påpekar Tomas Långgård, ordförande för Österbottens Svenska Producentförbund.

Ledaren: Mjölkpriserna är turbulenta, men vissa positiva signaler går att skönja

Mjölkpriserna på världsmarknaden har äntligen börjat stiga efter att de sjunkit i omkring ett och ett halvt års tid. Bedömare menar ändå att vi just nu har ett sundare inhemskt läge än på länge, tack vare att avtalsproduktionen införts, konstaterar Staffan Pehrman.

Ledarsticket: De finska fiskarna får fortsätta fiska strömming

Trots EU-kommissionens tidigare utspel så får Finland fortsätta fiska strömming också nästa år, men kvoterna minskar, konstaterar Staffan Pehrman.

Ledaren: EU:s djurbidrag skulle behövas på gårdarna redan i år

I regeringsprogrammet finns en beundransvärd skrivning som gäller jord- och skogsbruket, nämligen att den här regeringen inte ska fatta beslut som leder till högre kostnader för primärproduktionen. Det finns ändå en överhängande risk för att framskjutna stödutbetalningar leder till just högre kostnader för jord- och skogsbruket, påpekar Staffan Pehrman.

Ledarsticket: Det finns tyvärr fortfarande en beställning på Ahtisaaris livsgärning

Martti Ahtisaari lämnar ett stort avtryck efter sig, i Finland och i världen. Hans arv lever vidare och på hans livsgärning finns det alltjämt en tydlig beställning, konstaterar Staffan Pehrman.

Ledaren: Unga måste kunna se en väg till ett lönsamt och hållbart lantbruk

För att kunna trygga matproduktionen, landsbygdens livskraft och försörjningsberedskapen så krävs det att unga vill blir jordbrukare. För att försäkra oss om detta så måste generationsväxlingarna underlättas, jordbrukets finansiering tryggas och lantbrukets betydelse öka i samhället, påpekar Staffan Pehrman.