Ledarsticket: Osannolikt att regeringen faller nästa vecka

Makten finns i regeringen och där vill SFP vara med, konstaterar Staffan Pehrman.

Ledaren: Svinproduktionen backar i hela Nordeuropa

Den här utvecklingen är inte unik för Danmark och Tyskland, den sker i hela Nordeuropa. Producentpriset på svinkött har varit alltför lågt sedan länge och det i kombination med de senaste årens stigande och turbulenta priser på foder och energi har gjort att många valt att avsluta produktionen. Så har skett också här i Finland, konstaterar Staffan Pehrman.

Ledarsticket: Brics-länderna har svårt att gå vidare

De interna diskussionerna om en utvidgning har blottat Brics-gruppens svaghet. Det är uppenbart att man har väldigt lite gemensamt, påpekar Staffan Pehrman.

Ledaren: Presidentspelet är i full gång

Sällan har vi haft så här många och så här erfarna kandidater i de finska presidentvalen. Det är med andra ord ett exceptionellt jämnt startfält, konstaterar Staffan Pehrman.

Ledarsticket: Jordbrukets lönsamhet stiger, men är fortfarande anspråkslös

Enligt Naturresursinstitutet Lukes lönsamhetsbokföring har jordbrukets och trädgårdsnäringens lönsamhet utvecklats åt rätt håll under de senaste 5-6 åren. Men fortfarande är vi långt ifrån en dräglig lönsamhetsnivå, påpekar Staffan Pehrman.

Ledaren: Mindre spannmålsskörd än vanligt att vänta

Om spannmålsskörden blir liten kommer det att balansera upp utbud och efterfrågan. I förlängningen borde det dessutom skapa en gynnsammare prisutveckling i förhållande till börspriset, konstaterar Staffan Pehrman.

Ledarsticket: Byråkratiskt översitteri

Miljöbyråns handläggning av ärendet med virtuell stängselteknik har ingenting med djur- eller miljöskydd att göra, påpekar Rolf-Lennart Witting.

Fågelinfluensan förekommer i hela landet och är ett gissel för våra fjäderfäproducenter och pälsfarmare

Fågelinfluensan förekommer nu i hela Finland. Våra fjäderfäproducenter och pälsfarmare fasar för hur produktionen drabbas, skriver Staffan Pehrman i sin ledare.

Stämmer faktiskt Lukes färska nyländska vildsvinssiffror?

Naturresursinstitutet har publicerat ny statistik över vildsvinsförekomsten i Finland. Staffan Pehrman frågar sig om siffrorna kan stämma för Nylands del, där vildsvinspopulationen anges ha minskat.

EU:s restaureringsförordning utgör fortfarande en hotbild för den finska skogssektor

EU-parlamentet antog förordningen om restaurering av så kallad skadad natur. Trepartsförhandlingarna återstår. Det bästa man kan hoppas på nu är rimliga ståndpunkter i de återstående förhandlingarna, skriver Staffan Pehrman i sin ledare.

Sommarväder och skördeutsikter

​Försommartorkan i södra Finland var skoningslös, och skördeutsikterna är dystra i södra Finland, konstaterar Staffan Pehrman i sitt ledarstick.

Ledaren: De nordiska näringsrekommendationerna borde beakta följderna av det man rekommenderar

Man kan redan i sig ifrågasätta om man faktiskt ska ta in miljö- och klimataspekter i just näringsrekommendationerna, men gör man det så vore det välkommet att också beakta följderna av att man gör så, påpekar Staffan Pehrman.