Det är ingen lätt balansgång i kommunerna, särskilt då de ekonomiska utmaningarna kan vara stora. Kommuner med avfolkning och krympande skatteunderlag måste söka livskraft på ett kreativt sätt. Därför behövs det förtroendevalda som genom sin bakgrund och sitt kunnande kan föra fram också lantbrukets och landsbygdens frågor i kommunen, påpekar Staffan Pehrman.
- Alla nyheter
- Jordbruk
- Skogsbruk
- EU
- Globalt
- SLC
- Opinion
- Maskin & teknik
- Landsbygdsnäringar
- Marknad
- Livet på landet
- Veckans Tok
- Tema
- Yle
Livsmedelsverket är med finländska mått mätt en förhållandevis stor myndighet, som uppstått genom flera toppstyrda och oorganiska fusioner av diverse mindre myndigheter och verk. Kanske finns en delorsak till denna kris där, kanske inte. Oavsett kan man ju inte låta bli att fundera över hur mycket kris och brist på förtroende en myndighet, en arbetsgemenskap, tål innan elementära funktioner börjar lida frågar sig Staffan Pehrman.
Som det nu ser ut blir amerikanerna, i varje fall det stora flertalet, tvungna att klara av både påsk och vardag med dyra ägg, noterar Staffan Pehrman.
Är vi på grund av stränga regelverk istället nu på väg in i en situation där det inte går att få finansiering ens för lönsamma projekt? Det verkar tyvärr vara så, konstaterar Mikael Jern.
Helheten kring livsmedelsproduktionens växthusgasutsläpp är mycket mer komplicerad än att den komprimeras till en bojkott av korn från torvskiften. Den förtjänar ett mer rättvist helhetstänkande, påpekar Mikael Jern.
Nu börjar det bli rejält bråttom att få ett trendbrott i prisbilden för nötkött. Det går nämligen snabbt att slakta bort en nötbesättning, men flera år för att på nytt föda upp nötkreatur till slakt. Om producenterna inte ens i en situation då marknaden skriker efter mera nötkött får något incentiv för att öka sin produktion så fortsätter spiralen neråt, påpekar Mikael Jern.
Såsom med alla former av odling är allting osäkert under växtsäsongen fram till den dag som skörden är bärgad. Men till skillnad från spannmålsodling utan kontrakt så är köparen och grundpriset för sockerbetor klart från den dag som odlingskontraktet tecknas under. Det ger trygghet, påpekar Mikael Jern.
Kommunalvalet är mycket viktigt ur lantbrukets och landsbygdens perspektiv. Tidigare var social- och hälsovårdsfrågor centrala i kommunalvalen, men sedan dessa överfördes till välfärdsområdena har de frågor som kommunerna fortfarande beslutar om fått större betydelse för lantbruket och landsbygden, påpekar Mikael Jern.
Att använda skatter med syfte att påverka folkhälsan är inte lätt. Speciellt som det sällan är folkhälsan som är det egentliga målet, utan högre skatteintäkter, konstaterar Mikael Jern.

Denna vinter har skapat utmanande förhållanden för virkesdrivningen. Men hur blir det i fortsättningen om vintrarna börjar bli nästan lika varma som KAJ:s bastu i Melodifestivalen? undrar Mats Holmgård, skogsombudsman på SLC.
Enligt klimatlagen borde målen för lagen utvärderas 2025. Det är nu. De ställningstaganden som skogssektorns aktörer kommit ut med har med andra ord precis rätt timing. Det är nämligen många saker som ändrats sedan den förra regeringen beredde och godkände klimatlagen, påpekar Mikael Jern.
Det är spännande att höra om Metsä Group som nyligen berättade om sina planer på att kommersialisera textilfibern Kuura. Det är en ny produkt som utvecklats av Metsä Group och som skall ha mycket låg klimat- och miljöpåverkan, konstaterar Mikael Jern.