Insändaren: Jordbrukets lönsamhet i fokus

Jag väntar ännu på den dag då produktionen av mat sätts i fokus inom den gemensamma jordbrukspolitiken i EU. Nu har det främst handlat om klimatet, konstaterar Jan-Ove Nyman
, verksamhetsledare för MTK Keski-Pohjanmaa.

Ledaren: Återhämtningsmedlen kan ge välbehövlig ”boost” till landsbygden

I nuläget, då ekonomin växlar upp för en högkonjunktur och investeringsbehovet hos företagen torde öka, så kan återhämtningsmedlen komma väl till pass också på landsbygden, konstaterar Staffan Pehrman.

Ledarsticket: Har du också sått höstsäd i år?

Höstgrödorna har sin plats i växtodlingen. Tack vare att de bidrar till ett växttäcke under vintern har de en miljörelaterad konkurrensfördel jämfört med vårsådda grödor, en konkurrensfördel som är mångfacetterad, konstaterar Staffan Pehrman.

SLC - Kommenaren Wasstrom 2 Webben
Värme och vatten med gott samvete

Varmt vatten ur kranen är inget vi tagit för givet hemma hos oss – men det är förunderligt hur snabbt man vänjer sig vid sina nya bekvämligheter. I augusti i år inleddes en ny era hos oss. Bergvärmen gjorde entré.

Ledaren: Gröna drömmar och Centerns nej - ett skådespel i flera akter

De skarpaste skiljelinjerna i den här regeringen går mellan De gröna och Centern och inför budgetförhandlingarna blev det än en gång mycket tydligt, konstaterar Staffan Pehrman.

Ledaren: Det där med att såga av grenen man sitter på

Att skära i utbildning, forskning, utveckling och innovation är som att ta ett lån av framtiden utan att bry sig om att betala tillbaka, påpekar Staffan Pehrman.

Ledarsticket: Nu är det is i magen som gäller för spannmålsbonden

Följ med marknadsutvecklingen, uppmanar Staffan Pehrman.

Insändaren: Märklig klimatdebatt

Henrik Andberg frågar sig hur undervisningen i biologi och speciellt då avsnittet kolets kretslopp har kunnat gå vissa politiker och andra tyckare spårlöst förbi.

Ledaren: Ölbryggare och andra skitsnackare

Hur liten inverkan maltkornspriset i själva verket har på slutprodukten indikerar säkert också det att man inte en enda gång under de senaste decennierna har talat om att sänka ölpriset, när utbudet på maltkorn varit högt och producentpriserna därmed låga, påpekar Staffan Pehrman.

Ledarsticket: Fortfarande kan du tycka till om klimatlagen!

Tyck till om förslaget till klimatlag uppmanar Staffan Pehrman.

Ledaren: Svinproducenterna i ett allt mera pressat läge

Under de kommande åren får vi se så många svinproducenter lägga handskarna på hyllan att självförsörjningsgraden kommer att påverkas avsevärt, påpekar Staffan Pehrman.

Ledarsticket: Produktionsinsatserna är dyra och producentpriserna släpar hopplöst efter

Priserna på handelsgödsel steg 17,3 procent och det är här vi hittar den enskilt största förhöjningen bland de olika produktionsinsatserna. Tyvärr syns ändå inte den här prisutvecklingen på motsvarande sätt i producentpriserna, inte ens nära på, konstaterar Staffan Pehrman.