Ledarsticket: Stubb är stark på landsbygden

Det blir intressant att se hur de 1,5 miljoner herrelösa rösterna fördelar sig mellan Stubb, Haavisto och sofflocket, konstaterar Staffan Pehrman.

Ledaren: Presidentvalet spännande ända in i det sista

Den senaste veckan har presidentvalskampanjen fått en del ny energi av framför allt Helsingin Sanomats opinionsmätning från i måndags som ger Stubb ett understöd på 22 procent, Haavisto ett understöd på 20 procent och Jussi Halla-aho (Sannf) ett understöd på 18 procent. I sådana här opinionsundersökningar finns det givetvis en viss felmarginal så med andra ord är det inte längre en enbart teoretisk möjlighet att Halla-aho är en av kandidaterna som går vidare till andra omgången, konstaterar Staffan Pehrman.

Ledarsticket: Mycket bättre kanslichef än Pesonen kan de finländska bönderna inte få

Eftersom Pekka Pesonen i Bryssel representerat hela Europas bönder är han också den som håller kontakten och förhandlar med andra bönder men också andra parter runt om i världen. Han har med andra ord haft en tydlig internationell profil i sitt arbete, konstaterar Staffan Pehrman.

Ledaren: Det är inte bara elen som vi borde konsumera mindre av

En minskad konsumtion torde vara att förespråka i de flesta lägen. Men det är klart att det på individuell nivå gör ont på vägen dit, konstaterar Staffan Pehrman.

Ledarsticket: SFP:s kräftgång i opinionsundersökningarna – presidentvalsfenomen eller inte?

Svenska Folkpartiets understöd brukar i regel vara stabilt, nästan oavsett om ett val är förestående eller inte. Så är det ändå inte just nu, noterar Staffan Pehrman.

Ledaren: Nyårsbubbel inom Svenska folkpartiet

Anna-Maja Henriksson meddelade strax före jul att hon överväger att kandidera i EU-valet. Med Henriksson som Europaparlamentariker öppnar det upp för spekulationer om hennes efterträdare som partiordförande, konstaterar Staffan Pehrman.

Ledarsticket: Quo vadis HK(Scan)?

Kvar blir HKScan nu med den finska och danska verksamheten. Hur ska det gå i framtiden? undrar Staffan Pehrman.

Ledaren: Äntligen ett klimatbeslut om fossila bränslen

Kanske krävdes det att en oljeshejk höll i ordförandeklubban. Sultan Ahmed al-Jaber från Förenade Arabemiraten, som varit ordförande för klimatmötet, beskrev mötesbeslutet som historiskt och det gör många andra insatta också. Det är trots allt första gången som världens länder är överens om att användningen av fossila bränslen måste minska, konstaterar Staffan Pehrman.

Ledarsticket: Livsmedelssystemet kan inte reformeras utan odlaren, men odlaren kan inte göra så mycket ensam

Konsumenternas roll är också viktig, påpekar Staffan Pehrman.

Ledaren: Upprörda känslor när krisstödet till det åländska lantbruket fördelades

Åland är ett på många sätt unikt landskap i Finland som också i finländsk kontext har ett unikt lantbruk. Mångsidigheten i det åländska lantbruket är dess styrka. Likväl är ändå mjölkproduktionen motorn i lantbruket också där, påpekar Staffan Pehrman.

Ledarsticket: Åkessons klavertramp fördröjer ytterligare Sveriges inträde i Nato

En pragmatiker kan kanske tycka att SD:s Jimmie Åkesson med tanke på landets bästa skulle ha kunnat sparat sina uttalanden till efter att Sverige blivit medlem i Nato. Men så tänker tydligen inte Åkesson, konstaterar Staffan Pehrman.

Ledaren: Pälsfarmarna är nu i ett särskilt utsatt läge – näringens framtid ter sig allt mer oviss

Sedan sommaren har pälsfarmarna varit utsatta för hård myndighetsutövning som på kort sikt hotar framtiden för enskilda familjeföretag och på lite längre, men inte nödvändigtvis alltför lång, sikt hotar hela näringens framtid i Finland, konstaterar Staffan Pehrman.