Ledarsticket: Mycket bättre kanslichef än Pesonen kan de finländska bönderna inte få

Eftersom Pekka Pesonen i Bryssel representerat hela Europas bönder är han också den som håller kontakten och förhandlar med andra bönder men också andra parter runt om i världen. Han har med andra ord haft en tydlig internationell profil i sitt arbete, konstaterar Staffan Pehrman.

Ledaren: Det är inte bara elen som vi borde konsumera mindre av

En minskad konsumtion torde vara att förespråka i de flesta lägen. Men det är klart att det på individuell nivå gör ont på vägen dit, konstaterar Staffan Pehrman.

Ledarsticket: SFP:s kräftgång i opinionsundersökningarna – presidentvalsfenomen eller inte?

Svenska Folkpartiets understöd brukar i regel vara stabilt, nästan oavsett om ett val är förestående eller inte. Så är det ändå inte just nu, noterar Staffan Pehrman.

Ledaren: Nyårsbubbel inom Svenska folkpartiet

Anna-Maja Henriksson meddelade strax före jul att hon överväger att kandidera i EU-valet. Med Henriksson som Europaparlamentariker öppnar det upp för spekulationer om hennes efterträdare som partiordförande, konstaterar Staffan Pehrman.

Ledarsticket: Quo vadis HK(Scan)?

Kvar blir HKScan nu med den finska och danska verksamheten. Hur ska det gå i framtiden? undrar Staffan Pehrman.

Ledaren: Äntligen ett klimatbeslut om fossila bränslen

Kanske krävdes det att en oljeshejk höll i ordförandeklubban. Sultan Ahmed al-Jaber från Förenade Arabemiraten, som varit ordförande för klimatmötet, beskrev mötesbeslutet som historiskt och det gör många andra insatta också. Det är trots allt första gången som världens länder är överens om att användningen av fossila bränslen måste minska, konstaterar Staffan Pehrman.

Ledarsticket: Livsmedelssystemet kan inte reformeras utan odlaren, men odlaren kan inte göra så mycket ensam

Konsumenternas roll är också viktig, påpekar Staffan Pehrman.

Ledaren: Upprörda känslor när krisstödet till det åländska lantbruket fördelades

Åland är ett på många sätt unikt landskap i Finland som också i finländsk kontext har ett unikt lantbruk. Mångsidigheten i det åländska lantbruket är dess styrka. Likväl är ändå mjölkproduktionen motorn i lantbruket också där, påpekar Staffan Pehrman.

Ledarsticket: Åkessons klavertramp fördröjer ytterligare Sveriges inträde i Nato

En pragmatiker kan kanske tycka att SD:s Jimmie Åkesson med tanke på landets bästa skulle ha kunnat sparat sina uttalanden till efter att Sverige blivit medlem i Nato. Men så tänker tydligen inte Åkesson, konstaterar Staffan Pehrman.

Ledaren: Pälsfarmarna är nu i ett särskilt utsatt läge – näringens framtid ter sig allt mer oviss

Sedan sommaren har pälsfarmarna varit utsatta för hård myndighetsutövning som på kort sikt hotar framtiden för enskilda familjeföretag och på lite längre, men inte nödvändigtvis alltför lång, sikt hotar hela näringens framtid i Finland, konstaterar Staffan Pehrman.

Ledarsticket: Klomifen används inte i vår äggproduktion

Det är förbjudet att använda klomifen på produktionsdjur i hela EU för att främja deras växt eller produktionsförmåga. Det går någorlunda enkelt att få reda på hos Livsmedelsverket. Och inte nog med det, ämnet är inte heller tillåtet inom husdjursproduktionen i Förenade Kungariket, ej heller i USA, påpekar Micke Godtfredsen.

Ledaren: Keskos Ari Akseli är ute i ogjort väder

Ari Akseli, direktör för Keskos dagligvaruhandel, menar att producentpriserna stigit märkbart mera än produktionsinsatserna. Så är det kanske för vissa sektorer under en viss tidsperiod, men det betyder inte att lantbrukets lönsamhet skulle vara bra för det, påpekar Staffan Pehrman.