R0 280 5472 3369 W1200 H678 Fmax
Grundaren och vd för Naturo Technologies Jeff Hastings. FOTO: Naturo Technologies
Jordbruk Globalt Maskin & teknik Marknad

Ny teknologi håller
mjölken färsk i 60 dygn

Ett företag i Australien har utvecklat och patenterat en metod för behandling av färskmjölk som förlänger hållbarheten till 60 dygn eller mer. Metoden beskrivs som den största innovationen i branschen sedan pastöriseringen på 1860-talet.

Tekniken har utvecklats under de senaste fem åren av företaget Naturo. Metoden beskrivs som mild. Mjölken behöver inte hettas upp till höga temperaturer. Därmed bibehåller mjölken fler vitaminer och enzymer, jämfört med pastöriseringen.

Metoden är ännu hemlig och är i första hand avsedd att underlätta exporten av mjölk. Därmed kan mjölken fraktas sjövägen från Australien till exportmarknaderna i Japan, Kina, Malysia, Singapore och Indonesien. Det är billigare än flygtransporter.

Smaken påverkas inte av processen. Mjölken uppges bevara sin naturliga smak i motsats till UHD-mjölk. Processen har redan testats och godkänts av oberoende vetenskapsorganisation i Australien.

Den statliga myndigheten för matsäkerhet har likaså givit grönt ljus. Experterna konstaterade att metoden till och med dödar bakterier mer effektivt än den traditionella pastöriseringen.

Enligt Naturo bygger processen på en serie av redan existerande teknologier. Desto mer förråder företaget inte. Naturo har tidigare utvecklat en metod som använder tryckluft för att förhindra avocado bli brun. Möjligen kan tryckluft spela en roll i sammanhanget.

Härnäst ska Naturo undersöka möjligheten att bygga en pilotfabrik i Australien. Processen bygger på en befintlig teknik. Regeringen i delstaten Queensland har redan ställt finansiering till förfogande. Fabriken ska årligen processa tio miljoner kg mjölk.