Jordbruk

Åland satsar på
experthjälp för nya våtmarker

Ålands landskapsregering satsar 20.000 euro för att till slutet av augusti 2020 anlita Peter Feuerbach från företaget Wetlands International AB i Sverige som konsult för våtmarker samt andra vatten- och miljöförbättrande åtgärder på Åland.

Satsningen är en del av det EU-finansierade Central Baltic-projektet Coast4us som fokuserar på hållbar kustzonsplanering.

I miljö- och näringsministern Camilla Gunells beslut att anlita Feuerbach betonas att samverkan med lokalinvånare är en viktig del av projektet. Målet är att hitta vinn-vinn-lösningar som är positiva både för miljön och för ”brukande av naturen” som exempelvis kan handla om ”rekreation, jordbruk, fiske”.

Peter Feuerbach har också tidigare fungerat som konsult på Åland i samband med dikesvandringar tillsammans med lokalbefolkningen och andra berörda parter för att ge konkreta förslag om åtgärder som förbättrar vattenmiljön och ökar den biologiska mångfalden.

Nu ska han bland annat för ett avrinningsområde i Sund ta fram ett åtgärdsprogram med klimatanpassade och vattenförbättrande åtgärder. Konsulten ska också hjälpa myndigheterna med specialkunskap om hur man planerar och anlägger våtmarker.