P036126000101 199077
Bulgariens jordbruksminister Rumen Porozhanov, här tillsammans med jordbrukskommissionär Phil Hogan (t.h.), har snavat på en omfattande korruptionshärva där EU:s landsbygdsstöd har använts för att bygga villor för privat bruk. FOTO: EU
Jordbruk EU

Bulgariens agrarminister
avgår efter korruptionsaffär

Bulgariens jordbruksminister Rumen Porozhanov avgick på tisdagen från sin post. Den bulgariska politikern har snavat på en omfattande korruptionshärva, där EU:s landsbygdsstöd har använts för att bygga flotta villor för privat bruk.

Det handlat inte om småsaker. Bulgariens premiärminister Bojko Borissov har förenlett en utredning över Porozhanovs affärer med de aktuella semesterhusen, som byggdes mellan åren 2007 och 2013.

Allt som allt rör det sig om 746 semesterhus som delvis har finansierats med pengar från Bryssel. Undersökningarna pågår för fullt. Redan nu har 32 villaägare krävts på återbetalningar av sammanlagt 4,5 miljoner euro till Bryssel.

Enligt lokala medier har Porozhanov dessutom låtit bygga en större villa som uppfördes 2004 till ett pris som låg kännbart under marknadsvärdet. Jordbruksministern förväntas också klara upp en rad fastighetsaffärer som hans fru har genomfört.

Enligt lokala medier skulle Porozhanov också ha köpt en ovanligt förmånlig lägenhet i en ansedd stadsdel i huvudstaden Sofia. Detta skedde emellertid redan innan Porozhanov utsågs till minister.

Porozhanov var ansvarig för statens jordbruksfond då subventionerna rullade in från Bryssel. Premiärminister Borissov har tidigare berömt Porozhanovs insatser som jordbruksminister.

Porozhanov avgick denna veckas tisdag. Enligt egen utsago vill han därmed förhindra att angreppen mot hans person försvårar regeringens arbete. Premiärminister Borissov har accepterat ministerns avskedsansökning.