Img 5153
Det är positivt att vara utbildad skogsbruksingenjör och att ha ett stort kontaktnät med jordbrukare, entreprenörer och lantbrukssakkunniga i dräneringsplanerarjobbet. Jord- och skogsbruket är ett intressant nöje och komplement till tjänstejobbet, berättar Marcus Gjäls.
Jordbruk SLC

Marcus kombinerar
spannmålsodling och skogsbruk
med dräneringsplanering

En osäkerhet råder inom landsbygdsnäringarna med det svåra ekonomiska läget och svåra odlingssäsonger. En ny ung landsbygdsföretagare som trotsar osäkerheten är Marcus Gjäls.

– Generationsväxlingen genomfördes vid årsskiftet 2018 och 2019. Processen påbörjades i februari och mars 2018, efter en generationsväxlingsinfodag som ÖSP ordnade. Det var även sista året för avträdaren att få avträdelsestöd från 60 år, vilket motiverade generationsväxlingen, berättar Göran och Marcus Gjäls i Kalax, Närpes.

– Marcus ansvarar för gårdsdriften idag, medan jag hjälper med aktuella lantbruksarbeten. Under vårbruket blir det harvning, påfyllning av såmaskinen och att serva maskiner och traktorer så att allt löper, säger Göran.

– Far utför gärna jordbrukssysslor men klockan 17 eller 18 på kvällen avrundar han arbetsdagen, skrattar Marcus och Göran instämmer.

Img 5149
Vårbruket inleddes i år den 25 april och är i full gång. Under 1990-talet fanns år när vårbruket var extremt tidigt, säger Göran Gjäls med sonen Marcus.

Odlings- och skogsintresserad

Gjäls har spannmålsodling och skogsbruk. Tidigare hade man höns och pälsdjur, men djursidan är numera nedlagd.

– Jag är intresserad av odling och skogsbruk eftersom jag är skogsbruksingenjör och jobbar som dräneringsplanerare på Pro Agria, Lantbrukssällskapet i Österbotten. Vi odlar grynhavre, foderkorn och en del vete och även rybs för en bra växtföljd. Jag skulle vilja pröva på vallodling för att förbättra åkrarnas markstruktur, förklarar Marcus Gjäls.

– Det är fördelaktigt med praktiska kunskaper och insikter i jord- och skogsbruk i jobbet som dräneringsplanerare. Dräneringsplanering utförs vinter som sommar, framhåller Marcus.

Skogsbruket har en betydande roll för Gjäls. Skogen ger synergieffekter som t.ex. flis för uppvärmning av jordbrukets byggnader och bostadshuset där Göran bor med frun. Även lillstugan, där Marcus ena bror bor, värms upp med flis.

Gallringar och en del förnyelseavverkningar görs årligen på rot medan man själv utför plantskogsröjningar, vindfällsavverkningar och planteringar.

– Det är viktigt att skogen är i skick så den fungerar som en god kolsänka. En gammal skog med låg tillväxt behöver förnyas med ny skog. Kolbindningen ökar på sikt och uppnås med god skogsvård, förklarar Göran och Marcus Gjäls.

– En betydande del av skogen är även med i vindupptagningsområdet för Kalax vindkraftspark, vilken byggs fr.o.m. i år. Avverkningar, där vindkraftsverken placeras, genomförs i vår, berättar Göran.

Klara målsättningar

Målsättningen är att hålla investeringstakten och odlingsekonomin på en rimlig och livskraftig nivå och satsa på underhåll av maskiner och utrustning. Målet är även att effektivera åkerodlingen och fixa till åkrarnas form och minimera specifika flaskhalsar.

– Dräneringarna ses över med jämna mellanrum och vissa åkrar kompletteringsdräneras när behov uppstår. Åkrarna är i gott skick tack vare den genomförda ägoregleringen. År 2014 odlade vi på de nya och större ägoregleringsåkrarna, berättar Marcus Gjäls.

Marcus Gjäls är även intresserad av älg-, småvilt- och sjöfågeljakt och därtill skidåkning under vintern. Det gäller att sköta om jord- och skogsbruket, dräneringsplanerarjobbet och sig själv.

Enligt Gjäls löpte generationsväxlingen smidigt och väl men krävde också en del förberedelser men slutligen fick man en komplett lösning på allt. Problemlösning hör till i jord- och skogsbruket och det gäller att maximera insatserna, inkomsterna och att hålla utgifterna rimliga.

– Man måste vara ständigt alert och lösa olika problem efterhand. Jag har varit verksam jordbrukare i ett halvt år och ansvaret ökar med tiden när far trappar ner, framhåller Marcus.