Danish Crown Pakkeri
Världsmarknadspriset på griskött har stigit kännbart som en följd av svinpesten i Kina. Det pressar också upp priset på andra köttslag. FOTO: Danish Crown
Jordbruk Globalt Marknad

FAO:s matprisindex
klättrar vidare uppåt

De globala matpriserna fortsätter att stiga – åtminstone i medeltal. Enligt FN-organisationen FAO steg matprisindexet i april till sin högsta nivå sedan tio månader. Mest steg priserna på mjölk och kött medan spannmålen ligger lågt.

FAO-matkorgen med de viktigaste baslivsmedlen blev 1,5 procent dyrare i april. Det är ett bra värde, men än så länge ligger indexet 2,3 procent under det hittills högsta värdet, som mättes i juni 2018.

Prisindexet för mjölk och mejeriprodukter steg i april för den fjärde månaden i följd. Uttryckt i siffror steg indexet med 5,2 procent. De bästa resultaten noterades för varugrupperna smör, helmjölkspulver och ost.

Den viktigaste orsaken var en fortsatt och kraftig importefterfrågan ute i världen. Exporten från Australien och Nya Zeeland har inte kunnat upprätthållas i normal utsträckning på grund av torka.

Torkan förstärkte också den normala, säsongbetonade tillbakagången. Priset på skummjölkspulver backade däremot för den andra månaden i följd, då efterfrågan började ge efter något.

Spannmålen blev billigare

Prisindexet för spannmål sjönk däremot i april med 2,8 procent. På årsbasis har priset sjunkit med hela 5,0 procent. Priset på spannmål backade nu för fjärde månaden i följd. Det finns gott om tillgänglig spannmål för export och handeln löper trögt.

Detta åskådliggörs bäst av vetepriserna. Våren har präglats av positiva produktionsutsikter för 2019 och det rikliga utbudet av exportvara. Majsprisen sjönk likaså på grund av goda skördeutsikter i Sydamerika.

FAO-indexet för kött steg i april med 3,0 procent. Ordentligt uppåt gick prisnivån för gris- och nötkött, men också fågel- och lammkött blev dyrare, om än i något moderatare utsträckning.

Världsmarknadspriserna på griskött steg kraftigt som en följd av den afrikanska svinpestens snabba utbredning i Kina. Där har produktionen av griskött minskat kännbart, vilket har satt fart på den globala kommersen.

Prisnivån på nötkött har följt trenden och stiger som en reaktion på ett stramare utbud gentemot de stora marknaderna. En liknande trend noterar FAO också för fågel- och lammkött, men i något lindrigare utsträckning.

Dyrare socker och växtoljor

Sockerpriset har långsamt börjat ta sig och steg i april med 0,8 procent. På årsbasis har sockerpriset stigit med 3,2 procent, noterar FAO. För närvarande påverkas prisutvecklingen av det stigande priset på råolja.

Rörsockrets marknadsandel av världsproduktionen för etanol har ökat, vilket väsentligt har påverkat den brasilianska sockerexporten till världsmarknaden. Å andra sidan har den svaga brasilianska valutan bromsat de internationella sockernoteringarna.

Prisindexet för växtoljor steg under mars månad med 0,9 procent. Detta beror framför allt på svagt stigande noteringar på palm- och sojaolja. Efterfrågan på palmolja har tilltagit på världsmarknaden medan lagren minskar i producentländerna.

Priset på sojaolja har framför allt stigit som en följd av tilltagande inköp i USA, där oljan används både som biodiesel och råvara för livsmedelsindustrin. Det stigande råoljepriset medverkade också till att stärka de internationella noteringarna på växtoljor.