Lpx 79580
En härva med ekologiskt matfusk har rullats upp i Nederländerna. Den ansvariga kontrollmyndigheten anklagas av kritikerna för otillåten slapphet. FOTO: Landpixel
Jordbruk EU Marknad

Härva med falsk ekomat
rullas upp i Nederländerna

Flera hundra matprodukter har på felaktiga grunder sålts som ekologiska produkter i Nederländerna. Produkterna härstammar från gårdar som missaktar ekologiska principer, rapporterar nyhetssajten DutchNews.nl.

Den tvivelaktiga hanteringen har skett på åtminstone 220 gårdar. Det handlar bland annat om ägg, honung och mjölkprodukter som saluförs som ekologiska livsmedel. Produkterna är inte skadliga, men hanteringen kan skada ekobranschens rykte.

Fusket har tagits upp av TV-kanalen RTL Nieuws som har granskat rapporter från mer än 1.500 gårdsinspektioner. Inspektionerna har genomförts av den statliga kontrollmyndigheten Skal. Rapporterna härstammar från 2017 och 2018.

Trots att produkterna inte uppfyller kraven, får de saluföras vidare med ekomärkning. Detta förundrar matexperten Gertjan Schaafsma, som uppger för RTL att han är lätt chockad över den slappa övervakningen.

Schaafsma betonar att livsmedlen inte är skadliga för hälsan. Det största problemet är att hanteringen skadar den ekologiska produktionens rykte. Dessutom betalar konsumenterna mer för sina ekologiska inköp och väntar sig fullgod vara.

Skal vill tona ned skandalen

De flesta anmärkningarna gäller djurvälfärden. Inom detta område tilldelade kontrollörerna 40 varningar. Mestadels hölls boskapen i alltför trånga och smutsiga utrymmen. Djuren fick i många fall otillåtna mediciner och släpptes inte utomhus som reglerna föreskriver.

Inspektörerna avslöjade också ett tjugotal frukt- och grönsaksodlare som använde konstgödsel och bekämpningsmedel som inte är tillåtna inom ekologisk produktion. Skal vill ändå tona ned anklagelserna.

Enligt Skal-chefen Nicolette Klijn har RTL överdrivit det hela i sin rapportering. På myndighetens webbsida beklagar Skal att RTL har framställt resultaten i en felaktig dager. Det hela är ett olyckligt missförstånd.

Skal ser noga till att reglerna för ekoproduktion och djurskydd efterlevs. Men å andra sidan måste gårdarna med avvikelser få en chans att rätta till felen. Detta har också skett i de flesta fall, uppger Skal.

Nicolette Klijn anser att kontrollerna ska genomföras på ett transparent sätt. Hon betonar att Skal har en viktig uppgift som handledare för gårdar med ekologisk produktion. Avvikelser ska givetvis korrigeras men måste inte genast bestraffas.

Häftig kritik från ekoveteran

Den nederländska ekodebattören Hugo Skoppek är inte beredd att köpa förklaringarna från Skal. Han anser att kontrollmyndigheten totalt har missat poängen. Det finns inga ursäkter för den slappa attityden.

Vi talar föraktfullt om situationen i utvecklingsländerna, men det är tydligen inte bättre på hemmaplan. Det finns ingen ursäkt för upprepade problem med hungriga grisar, kalvar utan vatten, överfulla ladugårdar och smutsiga kor, säger Skoppek enligt DutchNews.

RTL-undersökningen visar att Skal har misslyckats med sin uppgift. Nästan tio procent av ekobönderna struntar i viktiga regler. Skal ställer ultimatum men sanktionerna uteblir. Enligt Skoppek inbjuder denna politik regelrätt till brott mot föreskrifterna.

Det handlar inte bara om några ekojordbrukare som bryter mot EU:s regler. Hela den nederländska ekoproduktionens rykte är i fara. Vi får bara hoppas att de europeiska konsumenterna inte förlorar förtroendet för våra produkter, säger Skoppek.