Finlands havreförening vill få namnskydd för Finsk havre – Suomikaura

Finlands havreförening kommer att ansöka om namnskydd från EU för finländsk havre, berättar föreningens koordinator Päivi Tähtinen. Namnet Finsk havre – Suomikaura ska bli ett trumfkort för spannmålsexporten.

SLC - Export
Långsiktigt arbete och förbindelse viktiga för fungerande export

Långsiktigt arbete och odlingskontrakt är viktiga för en hållbar exportstrategi, konstaterade Jukka Peltola, projektansvarig vid Farmers Grain Export under projektets slutseminarium. Dessutom skulle kvalitetskriterier för export underlätta både prissättning och försäljning för odlarnas del.

SLC - Img 8239
Bränderna härjar i Australien

Skogen brinner i Australien och detta under vårmånaden november Ett av de värst drabbade områdena ligger runt staden Glen Innes i norra New South Wales. Mellan Glen Innes och Deepwater har Cath och Rob Wheatley sin boskapsgård på 445 hektar. Hittills har 80 hektar av deras mark brunnit. Läs Ulrika Erikssons rapport!

SLC - Nina Mannstrom
Om avbytaren är sjuk sköter jag korna trots att armen är bruten eller gästerna står i tamburen

Nina Mannström trivs i ladugården. Till all lycka, för det är där hon håller till mest hela tiden. Arbetet i ladugården tar så lång tid att en ensam avbytare inte klarar av det. Det blir helt enkelt för många timmar.

SLC - Avbytare
Producenter kritiska till avbytarservicen i Salo och Lovisa

Saloenheten tar jumboplatsen med skolvitsordet 6,7 i en enkät där husdjursföretagare fått dela med sig av sina erfarenheter av avbytarservicen. På nästsista platsen ligger enheten i Lovisa med ett skolvitsord på 6,9. Det här framgår ur en enkät som SLC Nyland och MTK låtit göra om avbytarservicen i södra Finland. Medelvitsordet för alla nio enheter södra Finland är 7,68.

SLC - 74312273 128307308576326 4010688500214005760 O
Öppet nätverk mobiliserar bondeprotester i Tyskland

Tysklands gator och vägar har under hösten blockerats av missnöjda bönder och deras traktorer. Bakom demonstrationerna står ett öppet nätverk utan fast organisation. De traditionella bondeorganisationerna håller sig i bakgrunden, åtminstone tillsvidare.

SLC - Nyl Bon 11
Sanning och vetenskap med Marcus Rosenlund

Marcus Rosenlund är vetenskapsredaktör vid Svenska Yle och håller i trådarna för det populärvetenskapliga programmet Kvanthopp på radio Vega. På den nyländska bondedagen talade han mest om vetenskap, men också om sanning.

SLC - Nyl Bon 6
NSL:s storsatsning klar inom kort

Nylands Svenska Lantbrukssällskaps årsmöte hölls i samband med den nyländska bondedagen på Saga Fur Center i Vanda. Ordförande Erik Oljemark berättade att lantbrukssällskapets storsatsning, de nya utrymmena för försöksverksamheten på Västankvarn i Ingå, står klara att användas inom kort.

SLC - Nyl Bon 10
Människan klarar sig utan olja, inte utan mat

SLC Nylands ordförande Thomas Antas inledde förbundets höstmöte med att konstatera att trots att han är trött på klimatdebatten så kommer vi inte att bli av med den. I varje fall inte på några årtionden. I följande andetag konstaterade Antas också att människor bättre borde försöka inse vad klimatförändringen egentligen beror på och vilka proportionerna är.

Polska ASF-fall oroar Tyskland

Afrikansk svinpest har konstaterats hos polska vildsvin på ett avstånd av bara 70 km från den tyska gränsen. Fyndet har förorsakat högsta alarmberedskap i Tyskland, eftersom tidigare fall av ASF har påträffats på betryggande avstånd från gränsen mot Tyskland.

Maito ja Terveys upphör i vår

Föreningen Maito ja Terveys upphör med sin verksamhet den sista maj.

SLC - B2Dbeadbf86C3F4D Org
Fazer investerar 30 miljoner i kvarnverksamhet

Fazer investerar över 30 miljoner euro i sin kvarnverksamhet och fördubblar kvarnkapaciteten i både Lahtis i Finland och i Lidköping i Sverige.