Nordic Harvest Webben
Ett danskt företag startar Europas största vertikala grönsaksodling i fjorton våningar. FOTO: Nordic Harvest
Jordbruk Tema

EU:s största vertikala odling
kan snart starta i Köpenhamn

Det danska uppstartföretaget Nordic Harvest är snart redo att starta Europas största vertikala trädgårdsodling i Taastrup utanför Köpenhamn. Grödorna odlas i hydrokultur i fjorton våningsplan.

Den första etappen av bygget färdigställdes i december 2020 och den första skörden är redan på väg. Enligt företagets grundare och chef Anders Riemann ska ett tjugotal olika grönsaker och örter produceras på hyllorna.

Bland grödorna noteras mynta, basilika, rucola och spenat. De första leveranserna till restauranger och livsmedelsaffärer inleds under det första kvartalet 2021. Tekniken tillåter upp till femton kontinuerliga skördar per år.

Inom de två närmaste åren ska produktionen utvidgas till en sammanlagd yta av mer än 7.000 kvadratmeter, fördelat på fjorton våningar. Anläggningen ska årligen producera 1.000 ton livsmedel när den är helt färdig, uppger Nordic Harvest i ett pressmeddelande.

Teknik från Taiwan

Det taiwanesiska företaget YesHealth Group levererar själva teknologin. Företaget bidrar med bland annat robotar, mjukvara och belysning. Taiwan är något av ett föregångsland på området för informationsteknologi.

Produktionen styrs av datorer som övervakar mer än 5.000 positioner för att trygga en optimal tillväxt. YesHealth Group har patenterat tekniken och söker ständigt nya partner i Europa, Asien, Mellanöstern och Nordafrika.

Från utsidan ser anläggningen ut som en enkel lagerbyggnad. Interiören påminner mer om ett laboratorium, där plantorna står radade i långa rader på brickor under mer än 20.000 smarta LED-lampor.

Enligt Anders Riemann bidrar precisionsodlingen i företagets hydrokultur till en intensivare smak och högre halter av näringsämnen i produkterna. Varken växtskyddsmedel eller andra kemikalier kommer till användning.

Tekniken ska bidra till en högre livsmedelssäkerhet och större hållbarhet. Produktionen fördelar sig jämnt över hela året. I gengäld är energiförbrukningen högre, jämfört med konventionell odling. Därför betingar produkterna ett högre pris.

Det är första gången som en vertikal grönsaksodling i denna storleksordning tas i bruk i Danmark, uppger Riemann. Projektet kunde förverkligas med hjälp av starka samarbetspartner och finansiärer.

En lång rad av danska och utländska investerare står bakom finansieringen. Projektet har beviljats stöd av Danmarks gröna investeringsfond och Væxtfonden, som vill trygga Danmarks position som föregångare inom matproduktionen.

EU-regler hindrar ekologisk märkning

I det första inledningsskedet kommer verksamheten och tekniken att optimeras. Enligt Riemann kan det därefter bli aktuellt att utvidga produktionen i Danmark och kanske också i andra nordiska länder.

Riemann hänvisar till undersökningar som visar att konsumenterna gärna köper ekologiska grönsaker av hänsyn till klimatet. Det är säkert väl menat, men ekologisk märkning garanterar inte uthållighet för klimatet.

Man kan fråga sig hur uthålligt det är att köpa ekologiska äpplen som har flugits in från Nya Zeeland. Nordic Harvest producerar sina grönsaker för Köpenhamnsområdet i ren miljö utan några som helst kemikalier, påpekar Riemann.

Företagets produkter odlas lokalt med vindenergi, minimal vattenförbrukning, utan varken konstgödsling, kemiska växtskyddsmedel eller skadliga utsläpp i naturen. Produkterna är ekologiska, men fyller trots detta inte EU:s ekoregler.

Nordic Harvest får inte marknadsföra sig med den danska ekomärkningen, det så kallade Ø-märket. Det beror på att produkterna inte växer med jordkontakt, som EU förutsätter. Det vore kanske dags att fundera på en separat klimatmärkning, menar Riemann.