Jordbruk SLC

Ingen nystart än
för åländsk betodling

Trots att intresset i höstas verkade stort för att återuppta betodlingen på Åland ser det inte ut att bli några åländska sockerbetor åtminstone den kommande odlingssäsongen.

ÅPF:s vd Sue Holmström säger att bara tio odlare svarade på den enkät med intresseförfrågan som ÅPF skickade ut.

– Jag har också och pratat med några av dem som svarade och intresset för betodling verkar ha svalnat, säger Holmström och berättar att hon redan meddelat Sucros att det inte blir någon betodling på Åland den här sommaren.

Tom Jansson i Saltvik var den som senast odlade betor på Åland. Han har varit pådrivande för att efter fem-sex års paus åter få igång betodlingen efter löften om högre statligt transportstöd.

Också han konstaterar att det ”troligen inte” kommer att odlas betor på Åland det här året, men vill inte kommentera saken närmare.

Som känt har både SLC och MTK tillsammans med Sucros varit aktiva för att försöka utöka öka betodlingen och därmed höja landets självförsörjningsgrad av socker.

Svårt med kort varsel

En gammal betodlare som i slutet av november var med på ÅPF:s möte för hugade betodlare påpekar att det med med så här kort varsel kan vara svårt att få in betor i växtföljden. Många hade kanske redan sått höstsäd på lämpliga arealer.

– Det största intresset borde finns i Saltvik där man har lerjordar som inte passar för potatis, tillfogar han.

Två odlare i Saltvik säger för sin del att betodlingen tills vidare känns för osäker. Den ena odlaren konstaterar att det också kan finnas motstridiga intressen och föredrar därför att avvakta.

– De stora djurgårdarna behöver exempelvis numera mycket vall för sina djur. Det är olyckligt att det inom jordbruket blivit konkurrerande intressen, säger en tidigare betodlare.