Soderbloms 70 2 Webben
Hela familjen Söderblom, med Olle och Anne (t.h) i spetsen, är engagerade i trädgårdens verksamhet. Under sommarmånaderna sysselsätter man 5-7 säsongsarbetare.
Jordbruk Tema

Sjuttioåringen som
utvecklas i skidspåret

Sibbo är en av landets snabbast växande kommuner. Mitt i kommunens centrum, Nickby, står en ståtlig jubilar – Söderbloms trädgård. Handelsträdgården firar i år sitt sjuttioårsjubileum. Trädgården drivs i tredje generation.

– Det var helt klart att jag skulle fortsätta driva trädgården, säger ägaren och trädgårdsmästaren Pär Olof ”Olle” Söderblom. Jag fick ett första eget litet växthus redan som barn, berättar Olle.

– Jag har alltid varit intresserad av att göra mat, slöjda och odla och trots att det var odlingen som drog det längsta strået, så känner jag nog att jag får utlopp för alla mina intressen här.

Intresset för hantverk syns när man kör in på parkeringsplatsen. Man möts av formklippta träd med smakfull belysning, växthusen och gården pryds av skyltar och utsmyckningar i vackra former.

– Det är viktigt att det är välstädat och snyggt, säger Olle. Efter att jag avslutat mina studier på Överby i Esbo gjorde jag min praktik i början av nittiotalet på Puutarhatalo Sydänmaa, och det var där jag lärde mig vikten av att det ser fint ut när kunden kommer till trädgården.

Soderbloms 70 7 Webben
Olle Söderblom är ägare i tredje generation, på bilden i sitt första växthus.

En trädgård i förändring

Förändringarna har under årens lopp varit stora. Från tomatodling och försäljning av blommor till församlingen och Borgå stad bygger verksamheten i dag på direktförsäljning till främst privatpersoner.

– Jag ifrågasätter och utvecklar allt, säger Olle Söderblom. Vi arbetar hela tiden för en bättre kundupplevelse.

Trädgården säljer över åttio olika blommor, räknar man de färger i vilka blommorna finns, så landar prakten på över 230 olika nyanser.

Nyttoväxterna är över sjuttio och trädgården erbjuder cirka fyrtio olika örter. Jämte dessa finns bärbuskar, fruktträd, gödsel, mylla och olika tillbehör och verktyg till salu.

– Det stora utbudet har inneburit att vi satsar mycket på skyltningen. Vi berättar inte enbart vad det är för växt, utan berättar också hur växten ska skötas och var den trivs bäst. Det händer ofta att kunden fotograferar skyltarna för att klara av skötseln av växten då den väl är hemma.

En del av jubileet firas genom att förnya försäljningsutrymmena, Söderbloms har bland annat installerat automatiska dörrar. Ett sätt att underlätta inköpen för besökarna, men också ett sätt att eventuellt öka försäljningen.

– Med famnen eller kundvagnen full av varor kan öppnandet av en dörr vara en detalj som leder till att kunden tycker att hen köpt tillräckligt. Med automatiska dörrar är det lättare för kunden att fortsätta göra uppköp, säger Söderblom.

Soderbloms 70 4 Webben
Paret Söderblom kombinerar jobb och fritid under sina semestrar, ofta besöker de lokala trädgårdar för inspiration. Tanken om en droska på gården fick de i Tyskland.

Modernt och mysigt

Handelsträdgården satsar mycket på att miljön ska kännas rätt. Ett exempel på det är ett av de senaste inköpen, en droska de köpt i Skåne. Idén till kärran fick Olle under en resa i Tyskland.

– Under våra semestrar reser vi ofta långt bort. Dels för att komma bort från jobbet, men också för att få nya idéer.

På gården finns också springbrunnar, en lekplats för barn och de stora dragplåstren: djuren. Under sommarmånaderna simmar karp i en inrättad damm, kaninerna och fåglarna lockar både små och stora besökare.

Att erbjuda mer än det till salu varande sortimentet är ett medvetet val berättar Olle Söderblom:

– Vi vill också vara ett utflyktsmål, ett ställe som man besöker för att få det där lilla extra. Jag hör ofta föräldrar berätta för sina barn att de också besökte trädgården när de själva var små.

Ett av de största dragplåstren är påfåglarna, som under vintermånaderna bor i en ladugård intill trädgården.

– Det är viktigt att det är modernt, men samtidigt mysigt, säger Söderblom.

Soderbloms 70 1 C Webben
Söderbloms Trädgård firar i år sitt 70-årsjubileum.

En trädgård i ett växande centrum

Sibbo och Nickby växer i en snabb takt, också längs den väg där handelsträdgården står byggs nya hus. Olle Söderblom säger att inflyttningen än så länge inte haft någon negativ inverkan på verksamheten.

– Vi har alltid haft ett gott samarbete med kommunen. Utvecklingen blev mycket snabbare då Helsingfors stad annekterade en del av kommunen och det är klart att den här takten innebär stora förändringar för invånarna.

De som flyttar till Sibbo kommer ofta från omkringliggande städer, främst Helsingfors. Att trädgård och odling är nytt för många märks ibland också i kundkontakterna.

– Då sjukhusområdet (Nickby psykiatriska sjukhus, red. anm) byggdes om till bostäder och det anlades kolonilotter för dem som bodde där, funderade vi nog ibland vad det skulle bli av deras odlande, medger Olle. Jag fick till exempel frågan om hur djupt man ska sätta lök.

Den pågående coronapandemin ledde till att vi tillbringat mer tid hemma och det märktes under senaste år också på Söderbloms trädgård.

– Under fjolåret gjorde vi vårt bästa resultat någonsin, säger Olle Söderblom. Människor var hemma och ville gärna pyssla i sina hem och trädgårdar. För en ganska liten peng kan man göra till exempel sin balkong lite trevligare.

Soderbloms 70 8 Webben
Då växthuset är stängt för allmänheten, förbereder Söderblom nästa säsong. 100.000 krukor är färdiga för sådd.

Redo för jubileumssäsongen

Då verksamheten är säsongsbetonad satsar ägarparet på att utnyttja de lugnare perioderna till fullo.

– Mellan höst- och vinterförsäljningen i oktober ”krukar” vi hela nästa vår. Vi har nu 100.000 färdiga krukor, inplastade så att mullen inte ska torka.

Under vecka 8 värms det första växthuset upp och öppning blir det till påsk. Sedan är det full rulle med första maj, mors dag och ivriga hobbyodlare till midsommar. Sommarsäsongen har blivit längre.

– Människor som kommer hem från semestern eller sådana som kanske misslyckats lite med sina odlingar, de kommer gärna in för att hämta nya och fräscha plantor och blommor.

Sommaren avrundas i september, då med ett fokus på ljung. Trädgården öppnar igen till självständighetsdagen och tar då fart mot det som är årets andra högsäsong, julen.

Söderbloms satsar på hantverk också under julen, specialiteten är korgar dekorerade med kottar, mossa och enris och de mest älskade julblommorna.

Men, november? Vad gör paret Söderblom då?

– Jag skidar, säger Olle Söderblom. November är vår träningsmånad, med ett så här intensivt arbete är det viktigt att ta hand om sig själv för att orka.

Han medger att trädgården finns med honom också i skidspåret.

– Det är i skidspåret jag får mina bästa idéer.

Soderbloms 70 3 Webben
Olle Söderbloms telefon ringer i ett också under vintermånaderna, vår- och sommarsäsongerna kräver några långtradarlass med mull.

Trädgård i tre generationer

1950 Sigrid Weckman grundar trädgården
1959 Hillevi och Kaj Söderblom tar över verksamheten
1995 Generationsskifte, Olle och Anne Söderblom tar över
För mer information: https://soderblompuutarha.com/
Besöksadress: Dalkärrsvägen 45, Sibbo
Soderbloms 70 1 A Webben