Oron över klimatförändringen får allt fler att överväga sitt eget kolavtryck. Eftersom Valio vill att människor ska konsumera deras produkter med gott samvete också i framtiden vill de nolla mjölkens kolavtryck till 2035. Läs mer om detta och mycket annat i LF:s temanummer om Mjölkproduktion denna vecka! Du hittar alla artiklarna i temadelen genom att klicka på avdelningen Tema i balken här ovanför!
I framtiden ska ännu färre personer på färre men större gårdar producera i stort sett samma mängd mjölk. Det kräver ökad automatisering. Den andra saken som är livsnödvändig för en egen mjölkproduktion är konkurrenskraftiga produktionskostnader. Här får vi nog se oss själva i spegeln - konkurrensutsätter vi tillräckligt de varor och tjänster vi köper? frågar Niclas Sjöskog som är ordförande för SLC:s mjölksamarbetsgrupp.
Ungefär vartannat år träffas Maitosuomis sydösterbottniska mjölkproducenter. Förra tisdagen var det dags igen och på agendan var bland annat fullmäktigevalet. Den elektroniska röstningen avslutas i dag vid midnatt.
Ett treårigt projekt för ekomjölkgårdar i Österbotten och Södra Österbotten startade i augusti. Syftet med det interregionala ProAgria-utvecklingsprojektet är att allmänt förstärka de ekologiska mjölkgårdarna i Österbotten och Södra Österbotten genom att förbättra samarbetet och kontakterna producenterna emellan.
145 sandbås, två mjölkningsrobotar, visirutfodring – och ett aktiebolag. Det har den ekologiska mjölkproducenten Mats-Henrik Ek och hans familj i Pensala satsat på. Att det nya företaget drivs som ett aktiebolag har många fördelar, säger de.
Mjölkbonden Johan Åkerblom, 46 år, i Saltvik Fremmanby på Åland, svalde år 2007 med ”hull och hår” betet om mjölkningsrobotens fördelar för att bland annat få mera tid för familjen. Men efter många problem med tekniken och en leverantör som inte kunde erbjuda tillräckligt bra service har han bland andra tillsammans med sin nu 78-årige far Göran byggt en dubbel 20-mjölkningsgrop av ny och begagnad utrustning som han köpt från olika håll i Europa.
I början av 2017 tog Miika Nyman och hans fru Johanna Nyman ett betydande yrkesmässigt steg. De inledde ett nytt värv som mjölkproducenter på heltid.
Utfodringen är en av grunderna för en god mjölkproduktion. För att optimera den är det viktigt att följa upp utfodringen kontinuerligt. En tjänst som mjölkgårdsrådgivarna vid Proagria Lantbrukssällskapet erbjuder sina kunder i Österbotten.
Efter ett års paus i fjol försökte sig mjölkproducenten Jesse Mårtenson i Grevnäs, Mörskom, åter på att så majs för ensilage i år. För två år sedan närmast regnade utbytet bort, det blev alltså till att skriva i röda siffror. Den torra sommaren i fjol hade kanske gett ett bättre resultat, men sådant är inte lätt att veta på förhand.
Den globala mjölkproduktionen väntas öka med i medeltal 1,7 procent årligen fram till år 2028. Mest ökar produktionen i Indien och Pakistan, som snart står för trettio procent av världens mjölkproduktion. Denna ökning torde ändå inte påverka mjölkpriset.
Mjölkpriset i EU steg lätt under september månad. I sin senaste översikt om mejeriernas invägningspriser i september 2019 noterar producentorganisationen LTO Nederland bara små förändringar. Läget väntas hålla i sig utan nämnvärd dramatik.
Den ryska mjölksektorn växer. Det verkar inte finnas gränser gällande gårdsstorlek eller avkastning, och många gårdar har börjat förädla sina egna mjölkprodukter.