Jordbruk

Priserna på gödselmedel
och energi sjönk ifjol

Inköpspriserna på produktionsmedel inom jordbruket sjönk med 2,2 procent under sista kvartalet år 2020. Produktionsmedlen och tjänsterna kostade 3,6 procent mindre och investeringarna inom jordbruket 1,1 procent mer än året innan.

Uppgifterna framgår av Statistikcentralens nyaste index för inköpspriser på produktionsmedel inom jordbruket. Indexet anger hur mycket priserna på varor och tjänster för jordbrukets löpande förbrukning och investeringar har förändrats jämfört med år 2015.

Priserna på foder till djurgårdarna ökade med 1,1 procent jämfört med 2019. Foderblandningarna ökade med knappt 1 procent, medan foderspannmålspriserna ökade med 4,7 procent.

Priserna på utsäde och sättplantor steg med 2,3 procent, medan prisökningarna var marginella för växtskyddsmedel (+0,3%) och veterinärkonsultationer (+0,4%).

Gödselpriserna sjönk med 9,7 procent jämfört med 2019. Priserna på energi och smörjmedel sjönk med 15,1 procent, främst på grund av lägre bränslepriser. Elpriset sjönk bara en aning.

Priserna på material för jordbrukets investeringar steg med 1,7 procent, medan priserna på maskiner och redskap ökade med 1,1 procent samt transportmaterial med 2,3 procent.