SLC - P039329 286058
Parlamentet vill kompensera EU-producenter för USA-tullar

EU måste kompensera sina jordbrukare för bortfallet av exporten till USA med anledning av USA:s strafftullar mot jordbruksprodukter i Airbus-affären. Det anser EU-parlamentet, som framhåller att de europeiska producenterna oförskyllt drabbas av sanktionerna.

SLC - Gammafly
Internationella växtskyddsåret invigs i Rom

Förenta Nationernas livsmedels- och jordbruksorganisation FAO förklarar idag den 2 december det internationella växtskyddsåret öppnat. Temaåret firas på initiativ av jord- och skogsbruksministeriet i Finland. Målet är att under året öka allmänhetens, branschaktörernas och beslutsfattarnas kunskaper om växtskyddets betydelse med tanke på FN:s mål för hållbar utveckling.

SLC - Peter Osterberg
Kommentaren: Hur ser framtiden ut för Finlands bönder?

Bönderna kunde vara med om att marknadsföra sin produktion som hållbar och klimatsmart. Det gäller såväl den animaliska produktionen som växtproduktionen, skriver forskare Peter Österberg. Hans forskaruppdrag är att granska det finländska jordbrukets framtid utgående från ledarskap, marknadsföring och innovation.

SLC - Capeko 1
Bönder diskuterade ekoodlingens framtid i Europa

Producenter och föreläsare från tio europeiska länder samlades förra veckan i Träskända för att diskutera framtiden för ekologiskt lantbruk i Europa. Aira Sevón, initiativtagare och arrangör, gladde sig speciellt åt att bönderna nu fick möjlighet att med egna öron höra av experterna vad som egentligen händer i Bryssel gällande nästa CAP.

SLC - Kottsemi
Lukes ledande forskare: Ät inhemskt kött med gott samvete

I Finland har köttproduktionen fått lida för globala problem som inte är aktuella här, konstaterar Naturresursinstitutets ledande forskare Perttu Virkajärvi. Köttkonsumtionen i västvärlden kunde minska, men då ska produktionen inte minska på de områden där den är hållbar, som i Finland.

Italiens regn orsakar mångmiljonskador

På bara lite drygt en vecka har de italienska bönderna varit med om två enorma översvämningar, som tillsammans gett jordbruket skador på över 200 miljoner euro.

SLC - Dsc01197
Miljöbyrån struntade i ÅPF:s syn på vattenskyddet

Landskapsregeringen har nu slagit fast allmänna skyddsföreskrifter för dricksvattentäkter utan att alls beakta de invändningar och påpekanden som Ålands Producentförbund framförde i sitt remissyttrande.

SLC - Nasa Iberian Peninsula
Insektdöd kan bero på ljusföroreningar

Nattbelysning kan vara en väsentlig orsak till insektdöden. Ljuset påverkar alla slag av insekter. Det hävdar en rapport som nyligen har publicerats i facktidskriften Biological Observation.

SLC - Jonas Sb
SLC-styrelsen har fullmakt att förhandla om stödpaketet

SLC:s styrelse fick i veckan mandat av fullmäktige att fortsätta förhandlingarna om det nationella stödpaketet för nästa år.

SLC - Sjoskog
SLC behövs också 2020

SLC-fullmäktiges viceordförande Niclas Sjöskog säger att det igen finns tecken på att jordbrukets lönsamhet håller på att försämras. Utöver det tar han också upp klimatdiskussionen och samhällsplanering i sitt inledningsanförande vid fullmäktiges höstmöte i Vanda.

SLC - Reg1
2019 var en bättre odlingssäsong, men de strukturella problemen består

Representanter från de olika regionförbunden redogör för det gångna året vid SLC:s fullmäktigemöte i Vanda.

SLC - Val1
Kristian Westerholm ny fullmäktigeordförande

Personvalen på SLC:s fullmäktiges höstmöte avklaras i rask takt. Mötet väljer mjölkproducenten Kristian Westerholm från Ingå till ny ordförande för förbundsfullmäktige för 2020.