50937333317 6693D2Ab5B O
Det är ännu oklart hur den nya USA-presidenten Joe Biden ställer upp sin handelspolitik med EU. FOTO: White House
Jordbruk EU Globalt

USA-regeringen håller kvar
tullarna på livsmedel från EU

Valet av Joe Biden till USA-president har satt fart på förhoppningarna inom EU om förbättrade handelsrelationer över Atlanten, men än så länge saknas entydiga röksignaler från Washington. Detta gäller särskilt tullar och jordbruksfrågor.

EU hoppas på snara förhandlingar för att få slut på tulltvisten kring subventionerna för Airbus och Boeing. Kommissionens ordförande Ursula von der Leyen har redan föreslagit ett sex månader långt tullstopp för att skapa lugn och ro för nya förhandlingar.

Förhoppningen är att normalisera handelsförbindelserna över Atlanten efter den fyra år långa Trump-eran. Signalerna från Washington är emellertid ännu vaga. EU saknar klara konturer för den framtida handeln med USA.

Samarbetet med Trump och hans regering har varit mödosamt. Sedan 2019 kasserar USA strafftullar på EU-produkter som viner, ost, olivolja och whisky till ett årligt värde av 3,25 miljarder euro samt en 15-procentig skatt på flygplan från Airbus.

EU hoppas på förhandlingar

EU har följaktligen svarat med samma mynt. Bryssel skulle helst lösa problemet med en överenskommelse där USA drar tillbaka sina tullar. EU skulle i sin tur avstå från sin rätt till mottullar. Båda sidor skulle vinna på avtalet.

Under sina första veckor som president har Joe Biden hunnit stoppa en rad projekt som Trump hade lyckats driva igenom. Biden har också lovat att förbättra USA:s utrikespolitiska relationer, men handelspolitiken förefaller än så länge att fortsätta utan större förändringar.

Trump-administrationens handelsrepresentant Robert Lighthitzer var bekant för sin hårdföra linje. Under Biden-eran ska jobbet skötas av Katherine Tai, som uppges hålla en mer lågmäld profil med större chans till kompromisser.

Trots detta understryker Tai att USA:s utrikeshandel i första hand har till uppgift att generera välfärd för den amerikanska befolkningen. Detta tolkas allmänt som ett slags fortsättning på Trumps ”America First”-linje.

Enligt en talesperson för handelsrepresentantens byrå anser USA-regeringen inte att det just nu är nödvändigt att revidera handelstullarna. Detta tyder sannolikt på att EU måste leva med tullarna, åtminstone en tid framöver.

Svårt att enas om jordbruksprodukter

Handeln med jordbruksprodukter kan igen en gång bli ett problem då förhandlingarna om ett nytt handelsavtal mellan EU och USA blir aktuella. EU kräver som tidigare att jordbruket ska lämnas utanför ett eventuellt avtal.

Den nya USA-regeringen torde för sin del sakna förståelse för EU-förbuden mot gentekniskt modifierade livsmedel, klortvättade höns och hormonbehandlat kött. USA vill exportera mer mat till EU och kommer antagligen igen att kräva marknadstillträde.

Tunga intressenter, bland dem det tyska utrikeshandelsförbundet BGA, efterlyser nya ansträngningar för att återuppta förhandlingarna om det transatlantiska TTIP-avtalet mellan USA och EU.

Förhandlingarna fördes mellan EU-kommissionen och president Barack Obamas administration, men möttes av ett häftigt motstånd. Bland annat kritiserades USA-importens möjliga inflytande på EU:s mat- och miljöstandarder.

TTIP lades på hyllan 2017 då Donald Trump trädde till som ny president i USA. Förespråkarna efterlyser nu en förnyad TTIP 2.0 -version för att främja exporten inom ett gemensamt, transatlantiskt marknadsområde.