Jordbruk Skogsbruk EU

Kommissionen förstår oro
över taxonomins risker

De finländska Europaparlamentarikerna i Renew Europe Nils Torvalds (SFP), Elsi Katainen (C.) och Mauri Pekkarinen (C) har fått ett svar på sitt öppna brev till EU:s finans- och ekonomikommissionärer Valdis Dombrovskis och Mairead McGuinness. I sitt brev påminde Europaparlamentarikerna om riskerna med EU:s kriterier för hållbar finansiering, den s.k. taxonomin.

I brevet betonade Torvalds, Katainen och Pekkarinen att EU-kommissionens lagförslag om taxonomin hotar uppnåendet av EU:s klimatmål. Europaparlamentarikerna betonade att lagförslaget inte var i linje med EU-lagstiftning och skulle orsaka problem, särskilt för jord- och skogsbruk samt energisektorn.

– Förslaget till lagstiftning främjar inte minskningen av koldioxidutsläpp. Förslaget försvagar målsättningarna i den gröna given i och med att förutsättningarna för finansiering av miljö och klimatvänliga branscher försvåras, skrev Europaparlamentarikerna i sitt brev.

I sitt svar förstod kommissionärerna Dombrovskis och McGuinness oron över riskerna med taxonomin, som lyftes fram. Kommissionärerna försäkrade även att EU-kommissionen kommer att ta hänsyn till responsen som kommit in.

Kommissionärerna höll med de finländska Europaparlamentarikerna om att EU-kommissionen i sitt slutliga förslag måste se till att finansieringen av miljö- och klimatvänliga affärsformer underlättas. Den nya taxonomin bör också byggas i enlighet med befintlig EU-lagstiftning och teknikneutralitet.

Dombrovskis och McGuinness betonade samtidigt vikten av taxonomin som en del av kommissionens verktygslåda för att uppnå klimatmålen. Hållbara finansieringskriterier förväntas driva investeringar och dess finansiering i en mer klimatvänlig riktning.

– I sitt svar förstod kommissionärerna våra orosmoment och försäkrade oss om att de skulle beaktas när kommissionen fortsätter utarbeta sitt förslag. Diskussionen om tekniska kriterier kommer att fortsätta, så vi kan vara försiktigt positiva över svaret. Samtidigt måste vi ändå fortsätta att påverka. Nu är det nödvändigt att noga övervaka om problemen har åtgärdats i kommissionens kommande förslag, påpekar Europaparlamentarikerna i ett pressutskick.

Kommissionen har förlängt tidsfristen för det förberedande arbetet kring de tekniska kriterierna för taxonomin. När kommissionen har publicerat sitt förslag kommer det att behandlas av lagstiftarna, dvs. Europaparlamentet och EU-rådet.

EU-kommissionens sidor om hållbara investeringar och taxonomi kan läsas här.