Fågelinfluensa har påträffats i Tyskland

Fågelinfluensan H5N8 har nu också nått Tyskland. Viruset upptäcktes hos en vild bläsgås i nordöstra Tyskland, nära gränsen mot Polen. Tidigare har samma virusstam också påträffats i Polen, Tjeckien, Slovakien, Rumänien och Ungern.

SLC - Bj7 I8040
Protester, klimat och miljö präglar årets gröna vecka

Den internationella gröna veckan i Berlin sätter år efter år nya rekord. Detta år räknar arrangörerna in mer än 1.800 utställare från 72 länder. Parallellt rullar traktorer fram längs gatorna. Bönder från olika läger demonstrerar för sina mål.

Bredbandsstödet får fortsättning

Kommunikationsministeriet börjar bereda en fortsättning av det statliga stödet för utbyggnaden av bredband. Det är meningen att det nya stödprogrammet ska inledas 2021.

Utsädespartiernas slutliga grobarhetsresultat är klara

De slutliga grobarhetsresultaten för utsädespartier som sålts med förhandsgaranti är nu klara meddelar Livsmedelsverket.

Svag lönsamhet för lantbruket under 2018

Enligt naturresursinstitutets (Luke) lönsamhetsbokföring ökade lantbruks- och trädgårdsföretagens företagarinkomst under året 2018 med i medeltal ungefär åtta procent, till 17.500 euro årligen. Lönsamheten är fortfarande anspråkslös, vilket även påvisas av att avkastningen på det totala kapitalet var negativ med -1,6 procent.

SLC - Vagboken 2020
Förhandsbeställ väghandboken Förvaltning av enskilda vägar

Inom kort utkommer handboken Förvaltning av enskilda vägar. Vägföreningen i Finland står för bokens originalutgåvan som utkom på finska hösten 2019. Eftersom det även finns ett stort behov av en handbok om enskilda vägar på svenska tog SLC ansvaret för handbokens svenska översättning. Nu kan SLC-medlemmar kostnadsfritt förhandsbeställa boken hem.

SLC - Claas Lexion 1 A Webben
Ny Lexion-generation från Claas

Nya Lexion ser kanske ut som de gamla på håll, men under huvarna döljer sig ny teknik. I den nya Lexion-serien från Claas finns inte mindre än tretton modeller och dessa tröskor är nya konstruktioner från skärbordet till hacken.

Insändaren: Grönare med spannmål som inte hinner mogna

Per-Eric Anderson ifrågasätter nyttan i Finland med s.k. skogsjordbruk.

SLC - Bondenytta 3
Bondenyttan 2019: Hållbar växtodling

Hållbar utveckling förutsätter ett hänsynstagande till ekologiska, sociala och ekonomiska faktorer: Bruka, utan att förbruka! Projektet Bondenyttan nöjer sig i all enkelhet med att fokusera på produktiv växtodling, utbildning och samarbete.

SLC - Rundtur 1
ÅTH siktar högt med nya frukter

Ålands Trädgårdshall som levererar 70 procent av Finlands inhemska äpplen och 25 procent av löken har stora framtidsplaner. – Målet är att vi också ska börja odla plommon och aprikoser, berättade vd Tord Sarling när åländska politiker och tjänstemän från landskapsregeringen förra veckan gjorde ett studiebesök.

SLC - Dsc 2653
Jordbruket är nu nummer ett för politikern Christoffer Ingo

Christoffer Ingo höjer den egna profilen inom jordbruksvärlden på flera fronter under 2020. Sedan årsskiftet är han verksam som ekonomirådgivare på ProAgria Österbottens Svenska Lantbrukssällskap. Avsikten är också att odla ekologisk spannmål framöver.

SLC - Australbrand1
Envisa bränder gör livet svårt för Australiens bönder

Som om det inte är nog med torkan. Nu har jordbrukarna fått ta emot ännu ett hårt slag. Bränderna som härjar i Australien sedan september förra året gör livet som bonde mycket svårt i Australien.