SLC - Edeka Panne
Reklammiss retade bönder till blockad mot tysk matkedja

Den stora tyska matkedjan Edeka gjorde nyligen bort sig ordentligt med ett reklamplakat som skröt med billigast möjliga mat. De lokala bönderna handlade snabbt och blockerade det regionala centrallagret. I pressen blev bilderna till åtlöje.

SLC - Lpx 162047
Holländsk bondegrupp sammankallar till uppror

Den nederländska bondegruppen Farmers Defence Force planerar häftiga demonstrationer för den femte februari. Då ska premiärminister Mark Rutte och jordbruksminister Carola Schouten diskutera kväveproblem med jordbrukarna.

SLC - Dsc 8481
Italienska bönder kräver aktion mot importerade skadeinsekter

700 miljoner euro i skador och 48.000 jordbrukare drabbade av importerade skadeinsekter. Det är siffrorna som fått tio tusen italienska bönderna att samlas i Verona för att protestera. De vill att EU nu börjar stödja deras kamp. 2014 hittades den första asiatiska bärfisen i norra Italien. Nu, drygt fem år senare, har den spritt sig så mycket att många områden får hela sina skördar förstörda. Förra året började den även visa sig längre söderut.

SLC - Husdjinfo7
Frågorna många när veterinär berättade om tillsynsarbetet

Hur tolkar ni om ett djur är smutsigt? Varför måste inspektioner göras oanmälda? Frågorna på stödinformation till husdjursgårdar var många när tillsynsveterinär Nanna Lindqvist redogjorde för hur hon och hennes kolleger utför djurskyddsgranskningar.

Allt fler väglag får pengar för reparation av enskilda vägar

Enligt Simo Takalammi från Vägföreningen i Finland finns det för närvarande pengar att dela ut till de snabbaste enskilda väglagen. I statsbudgeten har anvisats anslag på 20 miljoner euro för understöd till enskilda, det vill säga privata, vägar.

SLC - Vskydd 1
Viktigt att växthusodlare ser över sina hygienrutiner

Hur kan växthusodlare effektivera det förebyggande arbetet för att undvika den besvärliga och internationellt spridda ToBRFV-smittan? Denna nyckelfråga var ett centralt diskussionsämne på ett växtskyddsseminarium i Närpes.

USA-minister vill inte veta av hormonförbud

EU:s förbud mot hormonbehandlat kött och klortvättad kyckling möter föga förståelse inom USA-regeringen. Det klargjorde USA:s jordbruksminister Sonny Perdue efter en träff med handelskommissionär Phil Hogan på måndagen i Bryssel.

SLC - Downing St Johnson
EU varnar britterna för övermod efter brexit

Denna veckas fredag träder Storbritannien officiellt ut ur det europeiska unionen. Då går också startskottet för förhandlingarna om nya handelsavtal. EU-kommissionen befarar att premiärminister Boris Johnson försöker spela ut USA och EU mot varandra.

SLC - Naturvardslagen Mats
Viktigt att SLC-medlemmarna engagerar sig i revidering av naturvårdslagstiftning

Revideringen av naturvårdslagstiftningen har nu inletts. I det inledande skedet ordnas ett samråd där allmänheten har möjlighet att framföra synpunkter. Utöver revideringen av naturvårdslagen och naturvårdsförordningen kommer en ny lag att beredas om ersättning av skador orsakade av arter som fridlysts med stöd av naturvårdslagen. Dessutom ska förfarandet för ekologisk kompensation utvecklas.

SLC - Yara 240120
SLC Nyland diskuterade gödselmarknaden med Yara

SLC Nylands styrelse diskuterade gödselmarknadsfrågor då man sammanträdde på Yaras huvudkontor i Esbo förra fredagen. Detta bland annat som ett led i uppföljningen av en motion från Ingå lokalavdelning till förbundets höstmöte.

SLC - Eu Council
EU:s jordbruksministrar accepterar den gröna given

EU:s jordbruksministrar diskuterade den gröna given under årets första ministermöte under kroatisk ledning. Helhetsintrycket och målen får i stort sett positiv kritik, men finansieringen ger anledning till förbehåll.

SLC - Kone Killeri Jarjestajat
Kone-Killeri återupplivas i Jyväskylä i höst

Efter en paus på ungefär ett par decennier kommer Kone-Killeri åter att arrangeras i Jyväskylä i höst. Utställningen går av stapeln den 8-10 oktober i Paviljonki i Jyväskylä, samma ställe där KoneAgria har ordnats.