Jordbruk Skogsbruk Landsbygdsnäringar

Förbered den kommunala
hälsovården på kommande
säsongsarbetare

Förra veckan kom jord- och skogsbruksministeriet med nya anvisningar arbetsgivare som har utländsk säsongarbetskraft. Enligt anvisningarna ska en säsongsarbetare som reser in till Finland hållas i karantän i 14 dygn innan denne får börja arbeta.

Men det finns också ett alternativ som är två negativa coronavirustest. Det första testet tas vid gränsen omedelbart efter ankomsten till Finland och det andra tidigast 72 timmar efter det första testet.

– Det som är viktigt för arbetsgivarna när de utländska arbetstagarna anländer är att man meddelar smittskyddsläkaren eller infektionsskötaren i kommunen. Det ska göras för att underlätta testningen som kan bli omfattande för hälsovårdscentralen om många anländer samtidigt, säger Johanna Smith, trädgårdsombudsman för ÖSP.

Hon har efter att anvisningarna delgavs kontaktat Närpes stadsdirektör som kontrollerat hur hälsovården vill att arbetsgivarna i den kommunen ska gå till väga.

– Som arbetsgivare är det viktigt att följa anvisningarna som ministeriet har gett ut. Men det kan också vara bra att kontrollera med den egna kommunen så att hälsovården är beredd på en situation där många anländer samtidigt. Det här anvisningarna gäller alltså i Närpes, säger Smith.

Det som hälsovården i Närpes också vill veta på förhand är hur många utländska arbetare som är på kommande och när de anländer.

– Arbetsgivarna ska i tid ta kontakt med hälsovården och meddela antalet som kommer och tidpunkten för ankomsten, förklarar Smith.

Utländska säsongsarbetare får inte använda kollektivtrafik för transporten till arbetsplatsen.

– Det innebär att arbetsgivaren måste ordna transporten. Det kan till exempel gälla en busstransport från flygplatsen i Vanda till Närpes.

Smith påminner också om att företag som sysselsätter utländska säsongsarbetare är skyldiga – i enlighet med regeringens beslut den 4 februari 2021 – att ta fram en säkerhetsplan.

– Anvisningar för hur den ska göras finns på jord- och skogsbruksministeriets webbplats om coronaviruset, säger hon.