ÖSP: Österbottniska bönder levererar trygg mat

Österbottens svenska producentförbund har firat 85-årsjubileum i samband med förbundets höstmöte, och kan konstatera att frågan var och hur vår mat produceras är mer aktuell än någonsin, påpekar förbundet i ett uttalande.

SLC - Ospm7
Långgård återvaldes som ordförande för nästa år

ÖSP återvalde på sitt höstmöte i måndags Tomas Långgård från Malax enhälligt till förbundsordförande. I samband med att ÖSP firar 85-årsjubileum var det många förtroendevalda inom förbundet och på lokalavdelningsnivå som premierades.

Gynnsam jordbrukspolitik på Åland, tack!

Ålands nyutnämnde näringsminister Fredrik Karlström (Moderat samling för Åland) har gett sin jordbrukspolitiska programförklaring på ÅPF:s höstmöte på Luciadagen. Nu verkar det i alla fall som om näringsminister Fredrik Karlström i det närmaste vill sluta pakt med bönderna.

Kinesiska gangstergäng hotar bönder med svinpest

Den afrikanska svinpesten har utvecklats till en mardröm för kinesiska grisbönder. Situationen förvärras ytterligare av kriminella gangstergäng som pressar ut bönderna genom att slänga in ASF-infekterade grisdelar på gårdarna.

Möjligt att avstå från stödrättigheter under nästa CAP

Under nästa period av EU:s gemensamma jordbrukspolitik (CAP) är det möjligt att avstå från stödrättigheter. Denna period börjar efter övergångsperioden tidigast vid ingången av 2022 och slutar 2027.

SLC - 0 F4 D7 C01 7201 8540 9 De7 63 D957 B1 F5 E3
Nya agrarkommissionären lovar mer resurser till jordbruket

EU:s jordbruksbudget får inte stramas åt, underströk agrarkommissionären Janusz Wojciechowski och EU:s församlade jordbruksministrar gemensamt under årets sista ministermöte i Bryssel.

SLC - P019180000401
Finland vill skärpa åtgärder mot kriminell mathantering

Bedrägerierna inom livsmedelssektorn är ett växande problem i EU-länderna. På sitt sista rådsmöte för jordbruket lyfte ordförandelandet Finland upp behovet att bekämpa otyget. De samlade ministrarna stödde enhälligt initiativet.

SLC - Generationsvaxlingskurs
Generationsväxlingsdagar hölls i Borgå och Karis

SLC Nylands unga ordnade i början av december en generationsväxlingsdag i både Borgå och Karis. Under dagen gick man in på vad man borde fundera över för att genomgå en lyckad generationsväxling.

SLC - 65830406 2308744719213248 1664745945453035520 O
USA och Kina bilägger tulltvist

USA och Kina har nått en dellösning för sin handelskonflikt. Den hotande tullhöjningen är i varje fall ur världen, åtminstone tillsvidare. Enligt den preliminära förhandlingslösningen skulle Kina importera mer jordbruksprodukter från USA.

SLC - Apf 1
Ålands nygamla näringsminister vill prioritera närproducerat

Ålands nygamle näringsminister Fredrik Karlström lyfte fram tre punkter när han på Luciadagen presenterade den nya landskapsregeringens program på ÅPF:s höstmöte. Närproducerade varor ska prioriteras till offentliga kök, minst samma konkurrensvillkor ska gälla som för motsvarande lantbrukare i Finland och LBU-programmets fokus ska ligga på företagens möjligheter att skapa värdeförädling.

SLC - Apf 5
Dyra sjöfrakter och lotsavgifter tynger det åländska skogsbruket

Verksamhetsledaren Jonas Laxåback berättade om SLC:s linjedragningar inför den kommande CAP-reformen på ÅPF:s höstmöte den 13 december och Ålands SkogsIndustrier VD Anders Mattsson förklarade att höga fraktkostnader och småskalig förädling är den viktigaste förklaringen till att virkespriserna på Åland är lägre än på fastlandet.

SLC - Apf 3
Historisk kvinnotopp leder ÅPF

På Ålands Producentförbunds välbesökta höstmöte den 13 december avtackades Henry Lindström efter sammanlagt 14 år som verkställande direktör. Samtidigt passade styrelseordföranden Birgitta Eriksson-Paulson på att gratulera ÅPF, som nu ”går till historien” med en ledning som numera består av enbart kvinnor i form av henne själv, nya VD:n Sue Holmström och kansliets administratör Anna Südhoff.