Målet för det finländska jordbruket 2050 är att vara vara lönsamt, hållbart och konkurrenskraftigt, visar en rapport gjort av Pellervos ekonomiska forskningsinstitut PTT och Naturresursintitutet Luke.
- Alla nyheter
- Jordbruk
- Skogsbruk
- EU
- Globalt
- SLC
- Opinion
- Maskin & teknik
- Landsbygdsnäringar
- Marknad
- Livet på landet
- Veckans Tok
- Tema
- Yle

I en fjärde tilläggsbudget för 2020 föreslår Ålands landskapsregering att bevillningsfullmakten för jordbruksinvesteringarnas räntestödslån höjs från 1,5 till 2,5 miljoner euro. Höga transportkostnader är enligt Ålands Trädgårdshall ÅTH:s vd Tord Sarling den största konkurrensnackdelen för de åländska lantbruksproducenterna när det gäller export från Åland till fastlandet och där hjälper det inte med mera krisstöd.

En ny testmetod som har utvecklats i USA kan avslöja om en växt har modifierats med hjälp av gensaxen. Det hävdar flera europeiska miljöorganisationer. Detta skulle slå ut argumenten att tillåta gensaxen för att modifieringen ändå är omöjlig att spåra.
Finlands första nationella strategi för offentlig upphandling är klar. Strategin ger aktörer som gör offentliga upphandlingar, såsom staten, kommuner och församlingar, konkreta verktyg för hållbar upphandling.

Ett transportfartyg som var lastat med 5.800 kvigor från Nya Zeeland kantrade och sjönk senaste vecka i en cyklon under en resa till Kina. Tragedin har föranlett häftig kritik mot Nya Zeelands export av levande boskap.
Debatten om EU:s handelsavtal med Brasilien, Argentina, Uruguay och Paraguay går in i sin hetaste fas. Tysklands förbundskansler Angela Merkel tvivlar på avtalet i sin nuvarande form och kräver förändringar. EU:s jordbruksministrar är likaså skeptiska.

En biodlare, sammanslutningen av de ekologiska lantbruksorganisationerna i Norden, en resebyrå och en klimatforskare finns bland de nominerade till Nordiska rådets miljöpris 2020. Vägarna till ökad biologisk mångfald är många.

Den irländska EU-parlamentarikern Mairead McGuinnes blir ny ledamot i EU-kommissionen efter Phil Hogans avgång som handelskommissionär.

Europeiska kommissionen har utfärdat en förordning som permanent tillåter högre gränsvärden för halten av PAH-föreningar i kött- och fiskprodukter som rökts med traditionella metoder. Kommissionens beslut innebär att vi i Finland även i fortsättningen får sälja kött- och fiskprodukter som röks eller basturöks på traditionellt sätt, uppger Jord- och skogsbruksministeriet.

EU:s nya ekoförordning försenas med ett år. Agrarkommissionär Janusz Woiciechowski föreslår att den reformerade ekolagstiftningen ska träda i kraft först i början av januari 2022. Det ska främja en mjukare övergång till de nya bestämmelserna.
EU-kommissionen och medlemsländerna har enats om en tvåårig övergångsförordning för jordbrukspolitiken CAP. Trots detta kan tiden bli knapp, då parlamentet ännu måste ge sitt samtycke. Det befarar den finländska EU-parlamentarikern Elsi Katainen (Renew Europe/Centern), som är parlamentets chefsförhandlare för CAP-övergångsförordningen.

Inom ramen för Sjundeå å 2030- och Hiidenvesi restaureringsprojekt, har man under detta år inlett ett pilotprojekt gällande miljörådgivning för häststall. Som den första åtgärden i projektet har man publicerat skriftligt informationsmaterial gällande häststallens miljö- och vattenskydd.