År 2019 producerades 2.305 miljoner liter mjölk vilket är en procent mindre än 2018. Det genomsnittliga producentpriset på mjölk låg på nästan samma nivå som året innan. Äggproduktionen fortsatte att öka och producentpriset steg en aning.
I fortsättningen gäller kravet på att lämna konsumentinformation om ursprunget för primära livsmedelsingredienser alla EU-länder. Den EU-förordning som ska tillämpas från ingången av april 2020 förbättrar konsumenternas möjligheter att få information om matens ursprung också i Finland. Hittills har vi genom en nationell förordning kunnat förutsätta att information om ursprung ska lämnas bara för kött- och mejeriprodukter.
Statsrådet har beslutat om nivåerna för lagringsstöd för trädgårdsprodukter i Södra Finland, meddelar Jord- och skogsbruksministeriet. När det gäller maskinellt avkylda lager uppgår lagringsstödet till 5,20 euro per kubikmeter och i fråga om andra lager till 3,20 euro per kubikmeter.
Närings-, trafik- och miljöcentralerna betalade ut bidrag till ett belopp av sammanlagt ca 1,47 miljoner euro som ersättning för skador som förorsakades av fridlysta djur 2018. Merparten av ersättningarna, drygt 1,41 miljoner, beviljades för skador på jordbruket.
Våtmarksområdet Guerbès-Sanhadja i Algeriet klassades år 2001 som ett område av internationell betydelse enligt RAMSAR-konventionen. Men jordbruket i området var inte hållbart, så något behövde göras. Biodling blev då ett redskap för förbättringar.
Den asistiska rovgetingen eller mördargetingen har på några få år etablerat sig i Europa och kan bli bli ett problem för biodlingen. Mördargetingen har de senaste åren förflyttat sig norrut från Sydeuropa och siktades nyligen i Hamburg.
Att ens husdjursproduktion drabbas av en sjukdom är ett hårt slag. Både ekonomiskt och psykiskt. Det är också stigmatiserande. Det vet Jonny och Anna Kronqvist, vars svinproduktion drabbats inte en – utan två gånger av salmonella inom loppet av tre år.
Vårens gemensamma ansökan till yrkes- och gymnasieutbildning har öppnat och om knappt en månad öppnar gemensam ansökan till högskolor. Naturbruksutbildningen har inte stagnerat, utan erbjuder nya intressanta möjligheter. Läs mer i veckans temanummer om utbildning!
För unga som siktar på en grundexamen inom lantbruksbranschen vid Optima Lannäslund har det hittills funnit två kompetensområden – landsbygdsföretagare och djurskötare. Men till hösten när det nya läsåret börjar breddas grundexamen med kompetensområdet för lantbruksteknologi.
De senaste fem åren har Optima Lannäslund ökat mjölkproduktionen avsevärt – med cirka 2.000 liter per ko per år. Nu är medelproduktionen i toppklass. Satsning på djurens välmående, avel och utfodring är några orsaker. Men studerandena, som till stora delar sköter om det dagliga arbetet, är också viktiga kuggar i hjulet. Isak Renvaktar är en av dem.
Österbottniska skogsägare ges möjlighet att förkovra sig inom området skogsbruk och olika anknutna ekonomiska angelägenheter. Ett paket bestående av tre examensdelar är aktuellt på Yrkesakademin i Österbotten i år.
Einar Nervander och David Jansson trivs vid Axxell i Kimito, där de kan lära sig om många sidor av skogs- och lantbruket.