SLC - Mjolkagg Mw
Mjölkproduktionen minskade och äggproduktionen ökade 2019

År 2019 producerades 2.305 miljoner liter mjölk vilket är en procent mindre än 2018. Det genomsnittliga producentpriset på mjölk låg på nästan samma nivå som året innan. Äggproduktionen fortsatte att öka och producentpriset steg en aning.

Informationen om matens ursprung ska bli bättre

I fortsättningen gäller kravet på att lämna konsumentinformation om ursprunget för primära livsmedelsingredienser alla EU-länder. Den EU-förordning som ska tillämpas från ingången av april 2020 förbättrar konsumenternas möjligheter att få information om matens ursprung också i Finland. Hittills har vi genom en nationell förordning kunnat förutsätta att information om ursprung ska lämnas bara för kött- och mejeriprodukter.

Stödnivåerna för lagringsstöd för trädgårdsprodukter 2019 har fastställts

Statsrådet har beslutat om nivåerna för lagringsstöd för trädgårdsprodukter i Södra Finland, meddelar Jord- och skogsbruksministeriet. När det gäller maskinellt avkylda lager uppgår lagringsstödet till 5,20 euro per kubikmeter och i fråga om andra lager till 3,20 euro per kubikmeter.

Rekordmånga ansökningar om ersättning för skador som förorsakats av fridlysta arter

Närings-, trafik- och miljöcentralerna betalade ut bidrag till ett belopp av sammanlagt ca 1,47 miljoner euro som ersättning för skador som förorsakades av fridlysta djur 2018. Merparten av ersättningarna, drygt 1,41 miljoner, beviljades för skador på jordbruket.

SLC - Guerbes Sanhadja 1
Biodling hjälper att bevara våtmarker i Algeriet

Våtmarksområdet Guerbès-Sanhadja i Algeriet klassades år 2001 som ett område av internationell betydelse enligt RAMSAR-konventionen. Men jordbruket i området var inte hållbart, så något behövde göras. Biodling blev då ett redskap för förbättringar.

SLC - 8628856624 E17A58B40F O
Aggressiv rovgeting kan hota EU:s biodling

Den asistiska rovgetingen eller mördargetingen har på några få år etablerat sig i Europa och kan bli bli ett problem för biodlingen. Mördargetingen har de senaste åren förflyttat sig norrut från Sydeuropa och siktades nyligen i Hamburg.

SLC - Salmo5
Drabbades av salmonella två gånger på tre år

Att ens husdjursproduktion drabbas av en sjukdom är ett hårt slag. Både ekonomiskt och psykiskt. Det är också stigmatiserande. Det vet Jonny och Anna Kronqvist, vars svinproduktion drabbats inte en – utan två gånger av salmonella inom loppet av tre år.

SLC - Studietema
Dags att söka till naturbruksutbildning

Vårens gemensamma ansökan till yrkes- och gymnasieutbildning har öppnat och om knappt en månad öppnar gemensam ansökan till högskolor. Naturbruksutbildningen har inte stagnerat, utan erbjuder nya intressanta möjligheter. Läs mer i veckans temanummer om utbildning!

SLC - Oooptima4
Optima Lannäslund introducerar nytt kompetensområde

För unga som siktar på en grundexamen inom lantbruksbranschen vid Optima Lannäslund har det hittills funnit två kompetensområden – landsbygdsföretagare och djurskötare. Men till hösten när det nya läsåret börjar breddas grundexamen med kompetensområdet för lantbruksteknologi.

SLC - Optimamjolk1
Fina mjölkresultat vid Lannäslund

De senaste fem åren har Optima Lannäslund ökat mjölkproduktionen avsevärt – med cirka 2.000 liter per ko per år. Nu är medelproduktionen i toppklass. Satsning på djurens välmående, avel och utfodring är några orsaker. Men studerandena, som till stora delar sköter om det dagliga arbetet, är också viktiga kuggar i hjulet. Isak Renvaktar är en av dem.

SLC - Ya 1
YA i Österbotten erbjuder nya utbildningar för skogsägare

Österbottniska skogsägare ges möjlighet att förkovra sig inom området skogsbruk och olika anknutna ekonomiska angelägenheter. Ett paket bestående av tre examensdelar är aktuellt på Yrkesakademin i Österbotten i år.

SLC - Axxell 1
Praktiska studier under bar himmel

Einar Nervander och David Jansson trivs vid Axxell i Kimito, där de kan lära sig om många sidor av skogs- och lantbruket.