Jordbruk EU

Tjeckiska bönder lämnar Copa

Den tjeckiska producentorganisationen APF CR lämnar EU:s bondeorganisationen Copa efter sexton års medlemskap. Enligt tjeckerna beaktar den europeiska takorganisationen inte små familjejordbruk i tillräcklig utsträckning.

Den tjeckiska bondeorganisationen hävdar att Copa har missaktat de tjeckiska småböndernas och familjejordbrukens intressen. APF CR har fordrat ett obligatoriskt tak för nationella stödbetalningar i EU:s medlemsländer.

Enligt APF CR har Copa-funktionärerna och utskottet inte visat nämnvärt intresse att diskutera Tjeckiens strukturella problem med avseende på stödbetalningarna. De tjeckiska medlemmarna uppges vara öppet missnöjda med organisationen.

APF CR hävdar att Copa-utskottet per brev skulle ha lovat Tjeckiens premiärminister Andrej Babiš att motsätta sig ett obligatoriskt stödtak på EU-nivå. Den kontroversiella regeringschefen kritiseras för sina många intressekonflikter.

Premiärminister Babiš kopplas sedan flera år till korruptionsaffärer och kritiseras för sina subventionsbedrägerier. I centrum står EU-medel för ett stort hotellprojekt med namnet ”Storkboet” som indirekt tillhör ministerns fastighetsbolag Agrofert Holding.

Enligt webbsidan Euractiv har andra tjeckiska Copa-organisationer tillbakavisat anklagelserna mot takorganisationen. Det har funnits möjligheter att lösa problemet på demokratisk väg inom utskottet, men APF CR uppges inte ha medverkat i processen.