SLC - Studietema
Dags att söka till naturbruksutbildning

Vårens gemensamma ansökan till yrkes- och gymnasieutbildning har öppnat och om knappt en månad öppnar gemensam ansökan till högskolor. Naturbruksutbildningen har inte stagnerat, utan erbjuder nya intressanta möjligheter. Läs mer i veckans temanummer om utbildning!

SLC - Oooptima4
Optima Lannäslund introducerar nytt kompetensområde

För unga som siktar på en grundexamen inom lantbruksbranschen vid Optima Lannäslund har det hittills funnit två kompetensområden – landsbygdsföretagare och djurskötare. Men till hösten när det nya läsåret börjar breddas grundexamen med kompetensområdet för lantbruksteknologi.

SLC - Optimamjolk1
Fina mjölkresultat vid Lannäslund

De senaste fem åren har Optima Lannäslund ökat mjölkproduktionen avsevärt – med cirka 2.000 liter per ko per år. Nu är medelproduktionen i toppklass. Satsning på djurens välmående, avel och utfodring är några orsaker. Men studerandena, som till stora delar sköter om det dagliga arbetet, är också viktiga kuggar i hjulet. Isak Renvaktar är en av dem.

SLC - Ya 1
YA i Österbotten erbjuder nya utbildningar för skogsägare

Österbottniska skogsägare ges möjlighet att förkovra sig inom området skogsbruk och olika anknutna ekonomiska angelägenheter. Ett paket bestående av tre examensdelar är aktuellt på Yrkesakademin i Österbotten i år.

SLC - Axxell 1
Praktiska studier under bar himmel

Einar Nervander och David Jansson trivs vid Axxell i Kimito, där de kan lära sig om många sidor av skogs- och lantbruket.

SLC - Axxell 2
Ökat samarbete öppnade ”gräddfil” till Novia

Nu kan studerande vid yrkesinstitutet Axxell fortsätta till yrkeshögskolan Novia utan något inträdesprov.

Gemensam ansökan: Yrkes- och gymnasieutbildning

Vuxenutbildning - kontinuerlig ansökan

SLC - Novia 1
På Novia i Ekenäs möts landsbygdsstuderande från hela Svenskfinland

Den som vill studera till agrolog eller skogsbruksingenjör ska söka sig till yrkeshögskolan Novia i Ekenäs, Raseborg.

SLC - Novia3
Nytänk och nya system på Novia

Yrkeshögskolan Novia har förändrat sin organisation. I stället för att som tidigare styra enheterna från en viss ort är det nu innehållet i undervisningen som formar organisationen.

SLC - Agroforst
Framtidens yrken binds samman vid agro-forst

En ekonomiskt lönsam utbildning är ingen självklarhet, konstaterar Martin Enell och Niklas Berglund som studerar lantbruksekonomi och livsmedelsvetenskap vid Helsingfors universitet. Tvåspråkiga agronomer behövs det däremot – lantbruk, livsmedel och skog är hetare ämnen än någonsin.

Reform av antagningen till högskolorna år 2020