SLC - Mjolkgrupp
Mjölksamarbetsgruppen vill minska byråkratin

Mjölksamarbetsgruppen, som sammanträdde i tisdags i Helsingfors, efterlyser mindre byråkrati och bättre styrda stödsystem till aktiva jordbrukare.

SLC - Farm To Restaurant
Projekt ska knyta ihop närmat med restauranger och resemål

Under våren kommer projektet Farm to Restaurant att starta en ny tjänst på prov riktad mot restauranger som förenar beställning av närmat och logistik.

Ledaren: Marknadsdomstolen satte ner foten

För en vecka sedan satte marknadsdomstolen stopp för Keskos köp av livsmedelsgrossisten Heinon Tukku. Inom så kallad food service har Heinon Tukku en ganska stor betydelse, det gäller alltså närmast matleveranser till hotell, restauranger, daghem, servicestationer med mera. Det är stora volymer som avsätts, man handlar med såväl importvaror som inhemska dito och priset torde vara en hård konkurrensfaktor.

SLC - Dsc 2861
Större areal och högre skördar kunde höja vår självförsörjning av olja och protein

Det aktuella priset på nationellt odlade oljeväxter är det bästa på tio år. Att öka den uppodlade arealen och få till stånd högre skördar är ett viktigt mål. Det var ett centralt budskap på ”Framtiden är oljeväxternas”-tillställningen i Vasa.

SLC - Lpx 108494
EU ökar exporten av mejeriprodukter

EU-exporten av mejeriprodukter ökade massivt under fjolåret, framgår det av ny statistik från kommissionen. Mest ökade exporten av smör och skummjölkspulver, medan exporten av helmjölkspulver minskade.

Kritiken mot CETA-avtalet ökar i Nederländerna

EU:s frihandelsavtal med Kanada (CETA) trädde provisoriskt i kraft redan 2017 i väntan på ratificering av parlamenten i alla medlemsländer. Motståndet mot avtalet har emellertid ökat och nu stockar processen i Nederländerna.

Trädgårdsförbundet och SLF ordnar fortbildningsdagar för frilandsodlare

Svenska Trädgårdsförbundet och Svenska lantbrukssällskapens förbund arrangerar fortbildningsdagar för odlare. Den 11 mars är temat växtskydd.

SLC - Lean
Leancoach föreläste för vuxenstuderande i Jakobstad

Få bort flaskhalsar, effektivera tidsanvändningen, minska kostnaderna – och öka lönsamheten. Det är vad Lean handlar om i praktiken. Det finns mycket som kan förbättras gårdarna, säger leancoachen Karin Håkansson som nyligen föreläste på Optima Lannäslund.

A-Foder testar sojafri utfodring för suggor och smågrisar

A-Foder har påbörjat ett utfodringsexperiment med helt sojafritt foder för suggor och smågrisar på Westfarm i Malax.

SLC - Albert Hejin Yasminhargreaves 1203
Holländsk bondegrupp pressar på rättvisare handel

Den nederländska bondegruppen Farmers Defence Force kräver förhandlingar med handeln om en bondevänligare produktmärkning. Systemet ska upplysa kunderna om hur rättvist varje affär behandlar sina leverantörer.

Livsmedelsverket: Använd certifierat utsäde i vår

Livsmedelsverket rekommenderar att officiellt kontrollerat och godkänt (certifierat) utsäde används för vårens odlingar. Okontrollerat eller s.k. grått utsäde kan leda till problem med ogräs eller flyghavre på åkern.

SLC - 132 F2 Cec Acd9 644 A 954 D 875 Bfd3 Ecbcd
Ingen chans till kompromiss om EU:s nya långtidsbudget

Förhandlingarna om EU:s nästa långtidsbudget fram till 2027 slutade som väntat utan resultat efter förra veckans maratonmöte. Klyftan var för stor mellan de sparsamma medlemsländerna och de östliga EU-länderna, som kräver en ymnigare budget.