Jd 1
DataConnect möjliggör utbytet av särskilt viktig maskindata mellan olika plattformar. Användare har tillgång till all information från blandade maskinparker via en enda plattform, som de själva väljer. Tidigare har man varit tvungen att använda varje enskild tillverkares plattform eller webbportal åtskilda från varandra, vilket innebar en dubblering av arbetsbördan.
Jordbruk Maskin & teknik

Smartare och mer
anpassad elektronik

Med John Deere Operations Center kan lantbrukare och maskinstationer hantera sina lantbruksdata var som helst och när som helst. Det är en användarvänlig App som kunder kan länka till sina maskiner, fält och arbeten via sin smartphone eller kontorsdator.

John Deere utvecklar ständigt sin elektronik för datainsamling, särskilt för att förenkla användningen och möjliggöra problemfri lagring från all utrustning. De senaste uppdateringarna är utformade för att göra systemet ännu smartare och mer kompatibelt för att även passa med andra liknande produkter på marknaden.

Tack vare en ny funktion kan bara några få klick justera alla processer i Operations Center även efter att fältarbetet är klart. Detta gör att lantbrukarna kan hantera verksamheten lika flexibelt som med en bok för fältdata, som annars förvaras i traktorn.

Om traktorföraren av misstag har dokumenterat fel under arbetet kan detta enkelt korrigeras senare. Ytterligare justeringar är också möjliga för bland annat bearbetat område, växtskyddsmedel, tankblandningar, skördeår och skördekalibrering på exempelvis tröskan.

Genom att använda MyOperations-appen, som är gratis, kan operatörer också lägga till data om de har glömt att starta dokumentation om eller om maskinen inte kan spela in data av någon anledning.

Jd 2
Maskiner från Claas visas i John Deeres Operations Center.

Blandade maskinflottor

För kunder med blandade maskinflottor erbjuder Operations Center flera alternativ för att importera extern data. Till exempel kan de vanligaste tredjepartsskärmarna anslutas med respektive ”internt” format.

Alternativt kan data från maskiner med skärmar som dokumenterar fältarbetet i ISOXML-format importeras till Operations Center via ett USB-minne. Detta fungerar också med historisk maskindata om den fortfarande finns någonstans, till exempel sparad på en dators hårddisk.

För maskinparkhantering i så kallad moln-till-moln-lösning fungerar nu DataConnect från Claas, 365FarmNet och John Deeres system nu helt tillsammans. För närvarande kan följande maskindata visas i användarens valda webbportal; nuvarande och historiska maskinställningar, bränsletanknivåer, maskinens arbetsstatus på fältet och körhastigheter. DataConnect kan också användas för att registrera logistik och organisera logistikkedjor.

Även maskiner utan telematiksystem kan inkluderas i maskinparkshanteringen med hjälp av den valfria platsdelningsfunktionen i MyOperations-appen. Denna funktion kan aktiveras av föraren och använder smarttelefonens position för att bestämma maskinens plats.

Dessutom erbjuder Operations Center funktioner för bättre avkastningsanalys. Skördeutbyten av höstvete kan till exempel visas i ett stapeldiagram där varje fält visas individuellt, ovanför varandra. En streckad linje genom alla staplar visar det genomsnittliga utbytet, vilket gör skillnaderna lättare att identifiera och analysera.

Mer än 250 företag länkade

På Agritechnica 2019 tillkännagav John Deere en lösning för att minska maskininställningstiderna för lantbrukare och maskinstationer i fält. Den här nya funktionen kommer att finnas tillgänglig inom kort och utsädesmängder, applikationskartor och många andra viktiga informationer om arbetet kan definieras på en smartphone eller i Operations Center.

Med detta system skickar föraren informationen till traktorns display. Efter att data har importerats en gång aktiveras alla inställningar för styrning och dokumentation automatiskt när traktorn går in i fältgränsen och endast ett klick behövs.

Operations Center kan också tillhandahålla ytterligare funktioner genom anslutningar till mjukvaruleverantörer och deras individuella lösningar. Mer än 250 företag världen över är redan länkade till John Deere Operations Center, med olika alternativ tillgängliga beroende på land.

I båda fallen kan kunden bestämma vilken ytterligare programvara de vill ansluta till sitt Operations Center-konto för att utbyta data.