SLC - Lokaaalmote6
Karleby lokalavdelning först ut med årsmöte

Den här veckan körde ÖSP:s lokalavdelningar igång med sina årsmöten. Först ute var Karleby lokalavdelning som gästades av förbundsordförande Tomas Långgård.

SLC - P042743 83746
Kommissionen lägger fram EU-lag för koldioxidneutralitet

EU-kommissionen lade på onsdagen fram ett förslag till en framtida klimatlagstiftning. EU ställer upp målet att bli den första klimatneutrala världsdelen senast 2050. Det innebär att kolsänkorna ska motsvara klimatutsläppen.

SLC - 1518513972 Tine By Bo Mathisen 2
Förändrade matvanor drabbar norsk mejerijätte

Norges mejerisektor rustar sig för sämre tider. Konsumtionen av mjölk minskar brant, medan importen av mejeriprodukter ökar i takt med nya handelsavtal med EU. Mejerikoncernen Tine har redan varslat om nedläggning av tre mejerier.

Trädgårdsföretaget Helle växer i Baltikum

Trädgårdsföretaget Helle utvidgar verksamheten i Baltikum genom att förvärva 80 procent av estniska Horticom OÛ.

Kina rapporterar om genombrott för ASF-vaccin

Ett forskarteam vid kinesiska Harbin Veterinary Research Instute uppger att de har utvecklat ett verksamt vaccin mot afrikansk svinpest.

Högre bidrag till jaktlag som fäller vildsvin

Suomen Sikayrittäjät ry höjer bidraget till jaktlag som fäller vildsvin från 90 till 100 euro. Det förhöjda bidraget gäller från och med 1.3.

SLC - 49524238048 0083E07A8E O
Nytt snabbtest ger ASF-klarhet

En ny snabbtestmetod för afrikansk svinpest har utvecklats i USA. Testet levererar en tillförlitlig preliminär diagnos inom 20 minuter. Brittiska och polska forskare har för sin del kartlagt den afrikanska svinpestets genuppsättning.

SLC - Dsc09606
Östersjövänliga produktionsmetoder efterlyses igen

Jordbrukare som satsar på miljövänliga åtgärder har igen chans att vinna 10.000 euro i WWF:s årliga tävling. I fjol tog Tage och Ulla Eriksson från Åland hem det nationella priset.

EU vill främja ekojordbruk och bromsa pesticider

EU-kommissionen vill framöver lägga tyngdpunkten på ekologiskt jordbruk. I gengäld ska insatsen av kemiska växtskyddsmedel och gödsel inskränkas. Djurvälfärden ska också förbättras.

SLC - P042596 125539
Wojciechowski i blåsten efter uttalande om grisbönder

Det stormar kring EU:s jordbrukskommissionär Janusz Wojciechowski efter hans kritik mot den intensiva grisproduktionen i flera EU-länder. Enligt kommissionären är intensiv djurproduktion inte förenlig med ett uthålligt jordbruk.

Köttproduktionen ökade och producentpriserna steg en aning 2019

I fjol producerades cirka 400 miljoner kilo kött, dvs. knappt två procent mer än 2018. Både produktionen av nötkött och produktionen av svinkött ökade med en procent och produktionen av fjäderfäkött med tre procent jämfört med 2018. Producentpriserna på nötkött, svinkött och fjäderfäkött steg också en aning, uppger Naturresursinstitutet.

Skydda fjäderfä och andra tamfåglar mot fågelinfluensa

Fjäderfä och andra fåglar som hålls som husdjur måste skyddas mot kontakt med vilda fåglar under vårflyttningen, påminner Livsmedelsverket. Avsikten är att förhindra fågelinfluensainfektioner.