SLC - 49164310326 Ee2Fe6F298 O
Tyska bönder i kläm mellan energibolag och klimataktivister

Tyska klimataktivister gick nyligen in på fabriksområdet kring det indirekt Fortum-ägda kolkraftverket Datteln 4 för att protestera mot anläggningen. På kuppen lyckades aktivisterna trampa ned en närbelägen åker. Det var inte första gången.

Första ASF-fallet i norra Grekland

Grekland har rapporterat sitt första fall av afrikansk svinpest. Den smittade grisen påträffades i en liten avelsgård i Serres. Regionen befinner sig i norra Grekland nära gränsen till Bulgarien och norra Makedonien, uppger Reuters.

SLC - Spannmalslager
Minsta kommersiella spannmålslagren på tolv år

Enligt Naturresursinstitutets färska statistik för 2019 sålde gårdarna sammanlagt 1,8 miljarder kilo spannmål. Trots att andelen råg av den totala spannmålsförsäljningen är liten, cirka sex procent, räcker den till för livsmedelsindustrins behov. Industrins och handelns lager av inhemsk och utländsk spannmål är den minsta lagermängden på tolv år.

SLC - Spot 2
Jonny Kronqvist hade ställt upp i Spotlight men det framkom inte

I Spotlights senaste avsnitt om djurens välfärd får tittarna en bild av att svinproducenter inte vill ställa upp på intervju och har något att dölja. Men det stämmer inte. Jonny Kronqvist i Nykarleby var villig att ställa upp. Flera andra hade inte heller möjlighet att medverka på grund av kort varsel.

SLC - Spot 1
Spotlight: ”Allt har gått rätt till”

LF gjorde en telefonintervju med redaktören Amanda Vikman som för Spotlight gjorde avsnittet ”De tysta skriken – vem hör djuren i köttindustrin?”. Den återges här.

Avlivningsförordningen lågt prioriterad bland veterinärer

Avlivningsförordningen är den lägst prioriterade av EU:s lagstiftning som bör ses över. Det visar en sammanställning som Jord- och skogsbruksministeriet gjorde i fjol.

Växthusstöd kan sökas till 6.3

Växthusföretagare har tid på sig till 6.3 att ansöka om växthusstöd i Viputjänsten, meddelar Livsmedelsverket. De växthus som låg till grund för fjolårets stödansökan och utgångsuppgifterna om dem finns redan i e-tjänsten så att sökanden kan använda sig av dem. Om det inte har blivit ändringar i växthusens utgångsuppgifter behöver sökanden bara mata in odlingsuppgifterna för 2020 i Vipu.

SLC - Agco Mf Factories Beauvais1 Beauvais 1018 56000
AGCO bygger ny MF-fabrik i Frankrike

Den globala maskintillverkaren AGCO utvidgar sin tillverkning av Massey Ferguson-traktorer i franska Beauvais. En nybyggd fabriksanläggning gör det möjligt att höja kapaciteten till 18.000 traktorer per år.

SLC - Potatislager
Normala mängder matpotatis i lager

I mitten av januari fanns det 107 miljoner kilo mat- och livsmedelsindustripotatis i gårdarnas lager, varav matpotatis utgjorde 91 miljoner kilo.

Insändaren: Felaktiga påståenden om Spotlights program

I insändaren kommenterar Heidi Grandell-Sonck som är producent vid Yle Spotlight, Micke Godtfredsens ledarstick "Påhopp på våra husdjursbönder".

Klimatpåverkan från inhemsk stärkelse har sjunkit

Kolavtrycket för inhemsk stärkelse från potatis och korn har sjunkit med 31 procent på 12 år, meddelar Stärkelseindustriföreningen TTY. Kolavtrycket från modifierad stärkelse har sjunkit mellan 8,5-18 procent. Nya beräkningar visar att kolavtrycket nu är mellan 500 och 1.500 gram per kilo stärkelse, beroende på stärkelsetyp och förädlingsgrad.

SLC - Bitcow
BitCow ska locka stadsbor att investera digitalt i boskap

Argentinas ekonomi är på fallrepet, men köttproduktionen mår bra då exporten blomstrar. Numera kan vem som helst investera i boskapsproduktionen genom att köpa en ”BitCow” som motsvarar en ko med kalv.