Aker Maj21 Ct
Vårsådden inleds vid genomsnittlig tid i södra Finland och södra Österbotten om vädret är regnfritt och blir litet varmare. På andra håll i landet förväntas sådden komma i full gång i medlet av maj. FOTO: Christoffer Thomasfolk
Jordbruk

Vårarbetena framskrider
i maklig takt

Vårsådden inleddes för en dryg vecka sedan på de mest gynnsamma områdena i södra Finland och södra Österbotten. Vårsådden inleds vid genomsnittlig tid i södra Finland och södra Österbotten om vädret är regnfritt och blir litet varmare. På andra håll i landet förväntas sådden komma i full gång i medlet av maj, skriver ProAgria i årets första växtrapport.

Upptorkningen har varit ojämn mellan regionerna på grund av den snörika vintern och det kylslagna vädret i april. Upptorkningen har lämnat en del övrigt att önska i södra Finlands kustområden, Birkaland, Södra Österbotten och Österbottens kustområden.

Åkrarnas bearbetningsbarhet har varit tillfredsställande eller försvarlig på de flesta områdena. Lerjordarna i södra Finland är besvärligare än normalt efter den tjälfria vintern och på sina håll har de rikliga regnen fått mjäljordar att slamma till.

I Mellersta Finland och Södra Österbotten har bruket varit tjänligt. I landets södra och västra delar har sladdharvning varit nödvändig.

Den gångna vintern var förmånlig för övervintring, då det tjocka snötäcket skyddade växterna. Övervintringsskadorna har varit obetydliga och såväl vallar, höstspannmål, höstoljeväxter som bär- och fruktbestånd har övervintrat väl.

Våren har varit kylig och nattfrost har förekommit under hela april, men frosten har inte förorsakat större skador tack vare att tillväxten har tagit fart så långsamt.

Vårsådden inledd

Sådden av vårsäd kunde inledas för en dryg vecka sedan på de mest gynnsamma områdena i södra Finland och södra Österbotten, men vårsådden har inte ännu mer än bara börjat.

Vårsådden förväntas ta fart på allvar under denna och nästa vecka i södra och mellersta Finland. På andra håll är man ännu tvungen att vänta på att åkrarna ska torka upp och i Lappland ligger snön ställvis ännu tjock.

Sockerbetssådden inleddes för en dryg vecka sedan i Egentliga Finland. I Satakunta och södra Finlands kustområden inleddes betsådden kring första maj. I Österbotten inleds betsådden inom de närmaste dagarna.

Sådden av vårraps torde inledas i höjd med södra Österbotten inom en vecka. Sådden av vårrybs uppskattas bli inledd i medlet av maj.

Sättningen av sommarpotatis uppskattas komma igång om en vecka. Sättningen av lagerpotatis har skjutits fram av det kyliga vädret.

Tillsvidare har inga betydande växtskyddsproblem noterats och ogrässituationen är normal. Baldersbrå förekommer allmännast av de höstgroende ogräsen.

Stora gås- och svanflockar har lokalt förorsakat skada på höstsådda växter och vallar och det finns fara för att de skadar också vårdsådda bestånd.

Höstsäd och vallar börjar växa

Höstsäd och vallar började växa på de mest gynnsamma områdena under den varma perioden i början av april, men utvecklingen stannade av då vädret blev kallare. Dagstemperaturerna har varit varierande i april och nattfrost har varit vanlig i hela landet, vilket har fördröjt tillväxten.

Nattfrosterna har av allt att döma inte förorsakat skador, men situationen kan bedömas bättre först när tillväxten igen tar fart. I norra Finland är bestånden ännu i vila eller snötäckta.

Höstsäd och -oljeväxter har övervintrat tillfredsställande eller bra i största delen av landet. Övervintringsproblem har endast noterats i höstvete- och vallbestånd i Österbottens kustområden.

Vårgödslingen av höstsäd och -oljeväxter inleddes efter snösmältningen, då åkrarna torkat upp såpass att de bär maskiner, vilket skedde i början av april i landets södra och västra delar. I inlandet kunde övergödslingen inledas i slutet av april.

Gödslingen av vallar inleddes på de tidigaste områdena redan i början april, men arbetet avbröts på de flesta områdena av en kall och regnig period. I södra Finland är övergödslingen av vallar och höstsäd mer eller mindre slutförd.

I landets norra delar och Kajanaland dröjer inledningen av vårgödslingen ännu.

Trenden tyder på spridning av odlingsrisken

Utgående från odlingsplanerna ser det ut som odlarna skulle göra mycket måttliga förändringar i odlingsarealerna av olika växter. Valet av odlingsväxter tyder på en liten utveckling mot mera diversifierat urval odlingsväxter i syfte att sprida marknads- och väderriskerna.

De mest betydande förskjutningarna av odlingsarealer gäller våroljeväxter, havre, ärt, sockerbeta, kummin och den ekologiska odlingen som helhet. Odlingen av vårsådda oljeväxter uppskattas öka särskilt i Satakunta och Södra Österbotten, havre i Satakunta och Birkaland, sockerbeta i Satakunta och Österbotten.

Kumminodling intresserar i Nyland, Södra Karelen, Birkaland och Kajanaland. De senaste årens misslyckanden i bönodlingen har tärt på odlingsintresset.

Ärtodlingens ekonomiska resultat och strävanden mot högre proteinsjälvförsörjning har upprätthållit odlingsintresset och ärtodlingen ser ut att öka i Birkaland, Södra karelen, Kajanaland och Österbottens kustområden.

Ekoarealen uppskattas öka i södra Finlands kustområden, Satakunta, Birkaland och Kajanaland.

Odlingsarealerna för vårvete och foderspannmål har ökat på en del områden, minskat på andra. Den totala odlingsarealen av maltkorn, matpotatis och naturvårdsåkrar förväntas inte förändras i väsentlig grad.

Planteringen av grönsaker inleddes tidigt

Sättningen av tidig potatis inleddes redan i mars i Egentliga Finland och Åbolands skärgård. I södra Finland inleddes sättningen av tidig potatis i början av april och i Österbottens kustområden efter medlet av april.

De tidigaste bestånden har redan hunnit skjuta planta. Nattfrosterna har prövat potatisbestånden, men tack vare frostbekämpningen har större skador kunnat undvikas.

Sådden av tidig ärt inleddes i början av april i södra Finland och framskrider enligt schemaläggningen av skörden. Sådd av tidig morot har redan inletts och sådden av sommarmorot och andra rotsaker inleds snart.

Sådd och sättning av lök inleddes på Åland för två veckor sedan. De första bestånden av tidig kål och sallat kunde planteras redan efter påsk i södra Finland, men plantering i större omfattning tog vid i slutet av april.

Planteringarna har framskridit i maklig takt på grund av nattfrost och kall väderlek. Planteringen av grönsaker som skördas senare under säsongen pågår ännu under flera veckors tid.

Jordgubbarnas tillväxt och utvecklingen av bärbuskarnas och äppelträdens knoppar är i sin början i södra och mellersta Finland. Bärbuskar och fruktträd ser ut att ha övervintrat väl tack vare den snörika vintern, men bedömningen av övervintringsskador kan utföras på allvar först då tillväxten har börjat på allvar. Lokalt har stora snömassor förorsakat rivningar i bärbuskarnas grenverk.

Jordgubbsbestånden är borstade och gödslade i höjd med landets mellersta delar på de skiften som torkar snabbast.