Jordbruk EU

Små framsteg i trilogen om CAP

Trepartsförhandlingarna om CAP-reformen mellan kommissionen, medlemsländerna och parlamentet närmar sig det avgörande skedet. Men än så länge grälar parterna mest om detaljer.

Några nya beslut om den gröna arkitekturen kunde inte bokföras i samband med den trilogen senaste fredag. Föremål för förhandlingar var bland annat minimikraven för icke-produktiva markområden, skriver tyska Agrarzeitung.

Det portugisiska ordförandeskapet har föreslagit en andel av 4 procent medan parlamentet kräver minst 5 procent. I gengäld kan parlamentet gå med på en mer extensiv användning av marken, såsom odling av fånggrödor.

Parterna måste också enas om principfrågan om icke-produktiva områden ska relateras till enskilda producenter eller en region. Under fredagens möte gick medlemsländerna också med på att höja minimiandelen för ekosystemen till 25 procent.

Detta räcker visserligen ännu inte för parlamentet, som från början har krävt 30 procent. Parlamentet förutsätter att kompromissen ska stanna närmare 30-procentsstrecket. Frågor om social rättvisa bereder också huvudbry.

Parlamentet kräver nedskärningar av direktstödet på gårdar som bryter mot sociala normer som gäller för anställda och säsongarbetare. Medlemsländerna vill inte gå med på sådana fordringar.

Enligt agrarkommissionär Janusz Wojciechowski återstår fortfarande många öppna frågor. Det portugisiska ordförandeskapet och EU-parlamentet uppges trots detta sikta på en slutlig supertrilog med överenskommelse den 25 och 26 maj.