A355C3Ea3B186A3D Org
Konsekvenserna av brexit för handeln har blivit betydligt svårare än väntat. FOTO: Stena
Jordbruk EU Marknad

Brexit blir katastrof
för livsmedelsexporten

Brexit har medfört oväntat svåra konsekvenser för den brittiska EU-exporten av mejeriprodukter och andra livsmedel. Värst drabbades exporten av mjölk och grädde, som rasade med 96 procent i februari. Det framgår av siffror från brittiska Food and Drink Federation.

Allt som allt minskade branschens export till EU med 40,9 procent, jämfört med februari 2020. Exporten till Irland har närapå brutit samman.

Branschens export till Irland minskade i februari med drygt 70 procent, men samtliga andra EU-länder uppvisar också en kraftig nedgång. Exporten till Tyskland, Spanien och Italien minskade med mer än hälften.

FDF representerar mer än 800 företag, från globala koncerner till småföretag. Enligt organisationen hör mejeri- och köttbranschen till de områden som har drabbats mest av de skärpta tullbestämmelserna.

Försäljningen av mjölk och grädde till EU minskade med 96,4 procent och försäljningen av ost med 64,6 procent, jämfört med februari föregående år. Men också importen från EU har lidit av omställningen.

Importen av mat och dryck från EU till Storbritannien minskade med mer än 10 procent, jämfört med februari 2020. Men det kan bli ännu värre, om man få tro tyska exportörer. De klagar över kraftigt stigande omkostnader och byråkrati.

Enligt en rundfrågning bland tyska exportörer har svårigheterna överraskat företagen. Fyra månader efter brexit uppger två tredjedelar av alla tyska exportörer att effekterna har blivit långt mer betungande för handeln än väntat.

Tyska företag med verksamhet i Storbritannien har överraskats av de många svårigheterna. Hela sjutton procent av de tillfrågade exportörerna har redan givit upp. De vill helt och hållet dra sig tillbaka från den brittiska utrikeshandeln.

Skrämmande alarmsignaler

Det aktuella resultatet är en skrämmande alarmsignal, varnar den brittiska handelskammaren i Tyskland. Siffrorna är betydligt värre än väntat. Företagen överväger att komplett ställa in sin handel då problemen eskalerar till en dramatisk nivå.

Enligt konsultbolaget KPMG har kostnaderna skenat i utrikeshandeln med Storbritannien. Logistik och frakt, tullformaliteter och behovet av mer lagringskapacitet träffar hårt exportörernas smala marginaler.

Företagen måste övervältra kostnaderna på sina kunder men riskerar samtidigt att förlora sin konkurrenskraft. Försäljare som marknadsför sina produkter på nätet har givit upp, då lönsamheten försvinner på grund av höga transportkostnader och byråkrati.

Livsmedelsexporten lider särskilt mycket av stränga importkontroller. Tullen kräver tilläggscertifikat och nya veterinärmedicinska dokument. Känsliga branscher som mjölk, grädde och hönskött måste räkna med en extrem byråkrati.