Kina kan snart importera sojabönor från Ryssland

Handelskriget mellan USA och Kina håller på att trassla till situationen på marknaderna för jordbruksprodukter. Ett exempel är soja, som Kina mestadels har köpt från USA och Sydamerika. Nu vill Ryssland etablera sig som sojaexportör till Kina.

Ledare: Livsmedelsgrödor enligt efterfrågan

Det finns inte någon orsak att minska på den djurhållning vi har i dag i Finland. Vårt lands produktion av kött, mjölkprodukter och ägg är hållbar och balanserad. Vi skövlar inte regnskog för att få sojabönor att föda upp djuren med.

SLC - Tullhund1
Tullen effektiverar bekämpningen av afrikansk svinpest

Tullen effektiverar bekämpningen av den afrikanska svinpesten genom att skola en ny tullhund – en mathund – som söker efter animaliska livsmedel. Den nya mathunden Rico placeras vid Helsingfors-Vanda flygplats, eftersom den afrikanska svinpesten har spridit sig till Asien under de senaste åren och antalet resenärer från Asien till Finland är stort.

SLC - Lpx 98318
ASF höjer priset på smågrisar i Kina

Prisnivån på den kinesiska grismarknaden har stigit kraftigt de senaste veckorna. Anledningen är det knappa utbudet på grund av den afrikanska svinpesten. Priset på smågris har tidvis stigit över 150 euro.

SLC - Img 0284
IPCC efterlyser klimatsmart odling och hållbar skogsvård

FN:s klimatpanel IPCC:s rapport Climate Change and Land som publicerades förra veckan visar att radikala åtgärder behövs för att öka jordens kolsänkor och förändra markanvändningen så att uppvärmningen av klimatet skall stanna vid det i Parisavtalet överenskomna 1,5 grader.

Trump skjuter upp sitt tullhot mot Kina

På tisdagen meddelade USA:s handelsadministration att de nya strafftullarna på tio procent för kinesiska produkter träder i kraft senare än planerat.

SLC - Inpe Crescimento Floresta
Brasilien vill inte ha stöd för sina regnskogar

Tyskland har hotat att dra in sitt stöd till den så kallade Amazonasfonden, som ska motverka hyggen i de brasilianska regnskogarna. Men president Jair Bolsonaro låter sig inte lockas av miljonerna. Han vill avverka regnskog utan utomstående inblandning.

SLC - Lpx 127970
FN-rapport: Markanvändningen är central för klimatet

FN:s klimatforskningspanel publicerade senaste vecka en pessimistisk rapport om markanvändningens påverkan av det globala klimatet. Marken är en kritisk resurs. Forskarna kräver snabba åtgärder för att vända utvecklingen till det bättre.

USA:s agrarprodukter stöter på patrull i Kina

Den pågående handelskonflikten mellan USA och Kina skärptes i veckan. Efter att president Donald Trump hade anklagat Kina för valutamanipulation, kungjorde regeringen i Peking ett importstopp för jordbruksprodukter från USA.

Torkan är kanske inte unik i Europa

Genom historien har södra Europa tenderat att bli torrare och norra Europa fuktigare under varma klimatperioder. Dagens heta sommartorka faller inte utanför ramen för de senaste tolv århundradenas naturliga variationer, hävdar en internationell studie.

Misstänkt svinpest rapporteras i Serbien

Serbien har rapporterat sitt första fall av misstänkt ASF hos tamgrisar. Den statliga veterinärmyndigheten har som försiktighetsåtgärd låtit döda samtliga grisar i två byar som är belägna söderom huvudstaden Belgrad.

SLC - Bf1
Som en diamant i ett bomullsfält – rasismen präglar de svarta jordbrukarnas historia i USA

Trots att Rudy Twiggs växte upp på landsbygden skulle han inte bli jordbrukare. Under hans uppväxt påverkade segregeringen arrendekontrakten så det var nästintill omöjligt för en svart jordbrukare att tjäna sitt levebröd. Rudys familj flyttade till stan i hopp om bättre jobb, men nu äger han igen en liten gård. Ännu idag är en svart jordbrukare i sydstaterna däremot en ovanlig syn.