Lpx 134598
De internationella köttpriserna har stigit snabbare än på länge, noterar FAO. FOTO: Landpixel
Jordbruk Globalt Marknad

FAO:s matprisindex
steg till rekordhög nivå

De globala livsmedelspriserna steg i november till sin högsta nivå sedan september 2017. Mest steg kött och växtoljor, men också sockerpriset började röra sig uppåt. Det fastställer FN:s matorganisation FAO i sin senaste rapport.

Indexet steg med 2,7 procent från oktober och hela 9,5 procent på årsbasis, jämfört med november 2018. FAO-indexet består av en global korg av de fem varugrupperna mejeriprodukter, kött, spannmål, socker och vegetabiliska oljor.

Priserna på mejeriprodukter förblev stabila, medan spannmålen blev billigare. FAO:s mejeriprisindex steg bara marginellt från oktober till november, efter två månaders svaga prisfall. Det senaste året har priserna på mejeriprodukter däremot stigit med 9,5 procent.

Mest steg de internationella noteringarna för skummjölks- och helmjölkspulver, vilket återspeglar en tilltagande knapphet. En bidragande orsak var den säsongbetonade nedgången i EU:s mjölkproduktion i kombination med en växande global efterfrågan.

Noteringarna på smör har börjat stiga efter en två månader lång svacka, trots ett rikligt exportutbud. I stället sjönk priset på ost för tredje månaden i rad, då utbudet på marknaden översteg efterfrågan.

Högre sockerpris

Indexet för spannmål sjönk med 1,2 procent från oktober. Enligt FAO bidrog rikliga exportleveranser i en hård marknadskonkurrens till att pressa prisnivån. Också riset föll till den lägsta nivån sedan sex månader.

Sockerpriset steg i november med 1,8 procent. Den bidragande orsaken är indikationer på att den globala sockerkonsumtionen kommer att överträffa produktionen under den innevarande säsongen 2019/2020.

Försämrade produktionsvillkor i Thailand, Indien, Frankrike och USA tyder på förestående, markanta nedgångar i utbudet med påföljande uttag ur de internationella lagren. Diverse spekulationer har dessutom förstärkt volatiliteten på sockermarknaden.

FAO:s köttprisindex steg i november med 4,6 procent. En så kraftig månatlig ökning har inte ägt rum sedan maj 2009, anmärker experterna. Indexet klättrade 17,2 procent över värdet i november 2018 men stannade ändå under toppnivån i augusti 2014.

Enligt rapporten steg priset på samtliga köttslag i indexet. Mest av allt steg priset på nötkött och lammkött, vilket återspeglar det svaga utbudet på världsmarknaden i förhållande till den mycket starka efterfrågan från Kina.

I slutet av året fortsatte efterfrågan på kött att öka. Kontrasten är stor mellan utbuds- och efterfrågesidorna. Priset på griskött har följt samma mönster och drar dessutom upp priset på fågelkött, som har sjunkit de senaste tre månaderna.

Palmoljan blev igen dyr

Prisindexet för växtoljor steg likaså kännbart med 10,4 procent under oktober månad. Det motsvarar den högsta nivån sedan maj 2018. Mest steg priset på palmolja, men priserna på rapsolja, soja- och solrosolja följde en uppåtgående trenden.

Enligt FAO framkallade marknaden en rekyl efter en lång period av låga priser. Produktionen i flera ursprungsländer har dragits ned snabbare än väntat medan den globala efterfrågan på importvara har ökat.

Efterfrågan på biodiesel har tilltagit medan oron för ett försörjningsproblem ökar. Palmoljan är den viktigaste orsaken till efterfrågeökningen och den därmed sammanhängande prisutvecklingen. Priset på raps- och sojaolja följer samma trend.