SLC - Merkel Bundesregierung
Mercosuravtalet kan avgöras mycket snart

EU-förhandlingarna om ett frihandelsavtal med den sydamerikanska tullunionen Mercosur står sannolikt nära ett avgörande. De sydamerikanska länderna är hoppfulla medan EU-leden är splittrade. Jordbruksproducenterna varnar för ett avtal.

Kina börjar snart köpa brittiskt nötkött

Efter en tvångspaus på mer än två decennier får Storbritannien snart exportera nötkött till Kina.

ASF har redan spridit sig till Laos

Senaste vecka rapporterade den internationella djurhälsoorganisationen OIE att ASF nu också har bekräftats i Laos, nära gränsen till Vietnam.

SLC - D9Vv7N1 Ww Aar3 N
Kinesisk genetiker blir ny chef för FAO

Den kinesiska genetikern Qu Dongyu ska framöver leda FN:s mat- och jordbruksorganisation FAO. Hans motkandidat Catherina Geslain-Lanéelle från Frankrike förlorade omröstningen. Resultatet tolkas som ett nederlag för EU.

​USA får leverera mer nötkött till EU

Handelstvisten om USA:s export av nötkött till EU har nu officiellt bilagts efter 30 år. EU har accepterat en kompromiss som går ut på att den tullfria USA-kvoten för hormonfritt nötkött kan höjas till 35.000 ton under en period av sju år.

SLC - W Trump
Handelskriget belastar USA:s jordbruksbalans

Rapporterna om höjda USA-tullar på kinesiska produkter har blivit nästan dagliga. Kina reagerar lika konsekvent med mottullar. En statistik från jordbruksministeriet USDA belägger handelskrigets destruktiva följder för USA:s agrara handelsbalans.

SLC - Jansik
Frankrike, Storbritannien och Estland: Organiserad spannmålsförsäljning och export

Csaba Jansik har utrett böndernas organisering i andelslag och spannmålsexporten i Frankrike, Storbritannien och Estland. Finns här lärdomar att ta tillvara för de finländska bönderna och vår egen spannmålssektor? Landsbygdens Folk slog sig ner med Jansik för att få koll på läget.

SLC - Peltola
Vilken är den rätta vägen framåt då det gäller spannmålsexport?

Producentorganisationerna har jobbat med spannmålsexportfrågor i många år. För tillfället sker det arbetet genom projektet Farmers Grain Export där Jukka Peltola fungerat som sakkunnig. Vilken väg är nu den rätta vägen framåt för dessa frågor?

Ryssland tillåter gensaxen

Ryssland vill modernisera sitt jordbruk med hjälp av gensaxen. Ett nytt forskningsprogram har lanserats för utveckling av 30 olika genredigerade organismer fram till 2027. EU riskerar igen att halka efter i utvecklingen.

SLC - M Med Sina Kupor
Biodling ska få bättre status i Ecuador

I Ecuador vill myndigheterna sprida information om bins betydelse och öka landets honungsproduktion. Mahmoud Kliwah gillar sin biodling och siktar på att utöka antalet kupor från 35 till 200 nästa år.

Cancersjuk australier anklagar Monsanto

Bayer-Monsanto hamnar nu också inför domstol i Australien. En trädgårdsmästare i Melbourne hävdar att hans lymfkörtelcancer kan sättas i samband med långvarig användning av Roundup.

Monsanto anklagas nu också för miljöbrott

Köpet av Monsanto fortsätter att förorsaka problem för den tyska kemikoncernen Bayer. Denna gång är det Los Angeles County som stämmer Monsanto för miljöbrott som uppges ha inträffat för flera tiotals år sedan.