Jordbruk Globalt Marknad

Priset på griskött
slår nya rekord i Kina

Priset på griskött har nått nya rekordnivåer i Kina. Partipriset har stigit med 168 procent på ett år. Marknadsanalytikerna befarar att grispriset fortsätter att stiga ännu nästa år, eftersom utbudet är knappt på grund av svinpesten.

Griskött är omtyckt bland de kinesiska konsumenterna. Det starka trycket på grispriset har drivit upp prisinflationen för livsmedel till den högsta nivån sedan åtta år, rapporterar Reuters.

Ekonomerna medger att fenomenet har underskattats. Prognoserna för inflationen måste ständigt revideras. De branta prishöjningarna har överraskat hela livsmedelskedjan, från leverantörer till handelskedjor och restaurangägare.

De största problemen med försörjningen har de många ägarna av mindre restauranger. Utbudet på griskött är helt enkelt för litet. Priserna har formligen exploderat och det är nästan omöjligt att få tag i griskött.

Importen av alla köttslag har ökat mycket kraftigt. Trots en import av tre miljoner ton griskött är det omöjligt att möta den inhemska konsumtionen. De statliga lagren av fruset griskött börjar också vara tömda.

De stigande priserna på gris har dessutom drivit upp priset på andra köttslag. Partipriset på fågelkött har enligt Reuters stigit med en tredjedel. Därmed drabbas också de kinesiska snabbrestaurangerna av inflationen.

Kinas ställföreträdande premiärminister Hu Chunhua har uppmanat grisproducenterna att i rask takt fylla sina tomma ladugårdar med nya grisar. Detta ökar ändå faran att svinpesten ska sprida sig vidare.

Myndigheterna har därför startat en kampanj som riktar sig mot illegal slakt, bearbetning och försäljning av döda eller sjuka grisar. Slakterier som bryter mot bestämmelserna hotas av höga böter eller stängning.